| foto: Wikipedia, Mediahub

Ruští poslanci chystají pokuty pro "zahraniční agenty"

S pokutami ve výši až pěti milionů rublů (asi 1,8 milionu korun) za porušení nového zákona o \"zahraničních agentech\" mezi médii působícími v Rusku počítá návrh, který v ruském parlamentu předložili šéfové ústavních výborů obou komor, Pavel Krašeninnikov a Andrej Klišas.

Pokuty jsou podle předlohy odstupňované, nejnižší začíná na částce 10.000 rublů (asi 3700 Kč). V případě hrubého porušení zákona - tedy podruhé během jednoho roku - může viníkovi hrozit až 15 dnů za mřížemi, upozornil list Kommersant na svém webu.

Pokutovat se podle Klišase má "hlavně šíření informačních materiálů bez upozornění, že je vytvořilo médium-zahraniční agent". Autor předlohy současně zdůraznil, že ruské sankce jsou stále citelně nižší než obdobný zákon platící ve Spojených státech, který podle něj počítá až s pětiletým pobytem za mřížemi.

Minulý týden Rusko dokončilo proces schvalování zákona, podle které mohou být zahraniční média působící v zemi klasifikována jako takzvaní zahraniční agenti. Kontroverzní dokument, který již přijaly obě komory parlamentu, v sobotu podepsal prezident Vladimir Putin. O označení bude rozhodovat ministerstvo spravedlnosti. Zákon kritizují ruští i zahraniční ochránci lidských práv.

Moskva začala tento zákon připravovat v době, kdy v USA zesílil tlak na televizi RT (Russia Today) financovanou Kremlem, aby se zaregistrovala u amerického ministerstva spravedlnosti podle amerického zákona o registraci zahraničních agentů, který vznikl v reakci na nacistickou propagandu během druhé světové války. RT tak po jistém zdráhání učinila a napříště musí ve svých materiálech publikovaných v USA uvádět, že jde o sdělení "jménem" ruské vlády.

Moskva už naznačila, že prvními terči ruské odvety se mohou stát rozhlasové stanice Hlas Ameriky a Rádio svobodná Evropa, které financuje americký Kongres.


Video