Rádio Svobodná Evropa - Rádio Svoboda

Rádio Svobodná Evropa - Rádio Svoboda | foto: Profimedia.cz

Rádio Svobodná Evropa se kvůli ruským pokutám obrátilo na soud ve Štrasburku

  • 5
Moskevská kancelář stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL) v pátek oznámila, že podala žalobu proti Rusku u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. To má přimět Moskvu, aby upustila od vymáhání pokut proti RFE/RL. Podle stanice jsou pokuty součástí kampaně, která ji má přimět k odchodu ze země.

RFE/RL požaduje, aby soud pro lidská práva nařídil Rusku upustit od vymáhání pokut, dokud soud nerozhodne o postupech ruských úřadů, které podle stanice porušují Evropskou úmluvu o ochraně lidských práv

„Doufáme, že se Evropský soud pro lidská práva bude dívat na tyto kroky ruské vlády jako na pokus potlačit svobodu projevu a lidská práva ruského lidu,“ uvedl šéf stanice Jamie Fly.

Ruské úřady letos udělily RFE/RL pokuty za to, že se stanice v multimediálním zpravodajství odmítá označovat za zahraničního agenta. Ruský cenzurní úřad Roskomnadzor loni nařídil těmto médiím, aby ke zprávám ve vysílání, příspěvkům na sociálních sítích a audiovizuálním materiálům přidávaly dlouhé prohlášení objasňující, že obsah vytvořilo médium „plnící funkci zahraničního agenta“.

Ruský zákon, který se vztahuje na nevládní politické organizace a média přijímající finanční příspěvky ze zahraničí, je široce kritizován jako pokus zdiskreditovat kritické zpravodajství. Pojem „zahraniční agent“ má v Rusku silné pejorativní konotace, připomíná agentura AP.

Ruští poslanci dali úřadům větší možnost stíhat zahraniční média

Tento měsíc ruský soud potvrdil RFE/RL další pokutu, a to ve výši 5,5 milionu rublů (asi 1,5 milionu korun) za porušování ruského zákona o zahraničních agentech. Rozhlasová stanice uvedla, že pokuta je součástí cíleného tažení, letos jí už totiž byly vyměřeny pokuty v celkové výši milionu dolarů (asi 21,7 milionu korun) a postihy mohou brzy pokračovat.

Rádio Svoboda dostalo v Rusku pokutu, neoznačilo „zahraničního agenta“

Roskomnadzor dříve uvedl, že pořídil 390 záznamů o uvedeném přestupku RFE/RL, ale soudy zatím stačily projednat 260 záznamů. Podle RFE/RL by výše vyměřených pokut mohla dosáhnout 2,4 milionu dolarů (asi 52 milionů korun).

AP poznamenala, že Rusko poslední dobou zesílilo kroky k potlačení nesouhlasu s poměry v zemi. Tento týden začalo trestní stíhání proti čtyřem redaktorům internetového studentského časopisu, kteří zveřejnili video z lednových protestů za propuštění uvězněného opozičního předáka Alexeje Navalného. 

Ruský soud minulý týden potrestal vysokou pokutou společnost Twitter za to, že se nepodřídila požadavkům ruských úřadů ohledně výzev k účasti nezletilých na nepovolených protestech.

Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda je mediální korporace, která je financována prostřednictvím grantů odsouhlasených Kongresem USA.  Americkým představitelům zákon zakazuje do redakční politiky zasahovat. Stanice poskytuje informace v 25 jazycích ve 23 zemích východní a jihovýchodní Evropy, Kavkazu, Střední Asie a Blízkého východu.

Ruská služba Rádia Svoboda začala fungovat v roce 1953. 

,

Video