Jednání Rady ČTK 16. prosince 2019 v Praze. Zleva členky rady Jana Gáborová,...

Jednání Rady ČTK 16. prosince 2019 v Praze. Zleva členky rady Jana Gáborová, Angelika Bazalová, nově zvolený předseda David Soukup a znovuzvolená místopředsedkyně Jaroslava Wenigerová. Na snímku zády je nově zvolená místopředsedkyně Michaela Marksová. | foto: ČTK

Rada ČTK schválila na online jednání svůj etický kodex

  • 4
Rada ČTK v pondělí přijala svůj etický kodex. Ten uvádí, že se člen rady má zdržet jednání, při kterém by byl ve střetu veřejného a soukromého zájmu, má jednat morálně, čestně a objektivně. Zároveň mají členové rady ctít zásady kolegiality a spolupráce mezi sebou. Vyplývá to z výsledků hlasování rady.

Kodex přijalo pět členů rady, kteří se pondělního jednání prostřednictvím videokonference zúčastnili. Jednání se neúčastnili radní Pavel Foltán a Petr Žantovský. Foltán se již dříve vyslovil proti přijetí kodexu a Žantovský jej označil za protiprávní.

Místopředsedkyně rady Jaroslava Wenigerová uvedla, že kodex si může vytvořit a přijmout jakákoliv organizace nebo skupina. Jeho dodržování je v tomto případě dobrovolné a vyjadřuje přihlášení se k určité kultuře chování a jednání.

Kodex uvádí, že člen rady se má zdržet jednání, které by mu přineslo jednostrannou a neoprávněnou výhodu, má také dopředu oznámit, pokud by se nějaký bod jednání rady týkal jeho nebo jeho rodiny. Má se také zdržet publikování a šíření nepravdivých informací v médiích a na veřejnosti o rozhodnutích či o činnosti rady a nevyjadřovat se hanlivě v médiích.

Rada veřejnoprávní České televize ani rada Českého rozhlasu podle dostupných informací své vlastní etické kodexy nemají. Etické kodexy mají Česká televize a Český rozhlas jako celky.

Sedmičlenná Rada ČTK je orgán, jehož prostřednictvím veřejnost uplatňuje právo kontroly tohoto veřejnoprávního média. Do její působnosti náleží například jmenování a odvolání generálního ředitele a schvalování rozpočtu agentury.

V prosinci byl předsedou Rady ČTK jednomyslně zvolen mediální podnikatel a zastupitel za hnutí ANO v Praze 3 David Soukup. Místopředsedkyní rady se opět stala Jaroslava Wenigerová za ODS a bývalá ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová z ČSSD, obě byly také zvoleny jednomyslně.

,

Video