| foto: CC 3.0, autor: ŠJů, Zámek v Přerově nad Labem, Mediahub

Nejvyšší soud odmítl dovolání v kauze korupce kolem zámku Českého rozhlasu

Nejvyšší soud odmítl dovolání v případu korupce kolem prodeje zámku Českého rozhlasu v Přerově nad Labem. Podmíněné a peněžité tresty pro tři odsouzené včetně bývalého ministra kultury Jiřího Balvína jsou tak definitivní. ČTK to zjistila z justiční databáze. Odůvodnění zatím Nejvyšší soud nezpřístupnil.

Kromě Balvína v kauze figurovali někdejší náměstek generálního ředitele rozhlasu Michal Koliandr a podnikatel Jan Hnilica. Po odmítnutí dovolání jim jako poslední mimořádný opravný prostředek zbývá ústavní stížnost.

Podle obžaloby se Balvín setkal s podnikatelem Hnilicou, který měl o koupi zámku zájem. Hnilica dal podle spisu bývalému ministrovi 250.000 korun, které Balvín předal Koliandrovi. Ten si polovinu nechal a zbytek donesl tehdejšímu řediteli rozhlasu Petru Duhanovi jako "zálohu na chystaný prodej zámku".

Duhan si obálku nejprve vzal a uložil ve své kanceláři. Že jde o úplatek, mu prý došlo až později, a obrátil se na policii.

Koliandr dříve uvedl, že peníze v obálce byly mimořádné vysoké manažerské odměny, které bývalý ředitel vyplácel svým podřízeným. Bylo mu prý řečeno, že se polovina odměn musí Duhanovi vracet. To ale u soudu popřeli další pracovníci rozhlasu.

Všichni tři muži byli nejprve zproštěni obžaloby, jelikož podle soudkyně Hany Chaloupkové chyběly důkazy, že se trestný čin skutečně stal. Osvobozující verdikt obvodního soudu pak zrušil pražský městský soud, který nařídil nové projednání případu. Obvodní soud napodruhé rozhodl o vině a městský soud verdikt potvrdil.

Zámek nakonec majitele nezměnil. V době, kdy ho rozhlas nabízel, už případ vyšetřovala policie, rozhlas proto výběrové řízení zastavil. Duhan na svou funkci rezignoval v listopadu 2015.


Video