| foto: Mediahub

Může podezřelý z vraždy autorizovat články?

Petr Kramný, který je souzen za vraždu manželky a dcery, inkasoval desítky tisíc korun od bulvárního deníku Blesk.

A to není všechno – novináři mu údajně měli posílat také články autorizovat, což je praktika, která se používá pouze u velmi důležitých VIP rozhovorů. A i tam pouze ve velmi výjimečných a odůvodněných případech.

Nemá cenu se v této chvíli zabývat otázkou etiky takového uvažování, protože Petr Kramný VIP osobností defacto je. Udělali ji z něj právě bulvární média, na objednávku veřejnosti. Požadavky jsou jasné – žádné krev, pot a slzy v práci, ale krev, pot a sperma na titulních stránkách.

O platbách vypovídal ve středu 8. července u soudu s Kramným redaktor bulvárního časopisu Blesk. Ten byl ve skupince novinářů, kteří  cestovali do Egypta a s již tehdy obviněným z vraždy navázali mírně řečeno nadstandardní vztahy. Začali si tykat, chodili spolu do restaurací, pomáhali mu třeba s instalací Skype na tablet a po návratu z Egypta mu posílali články k odsouhlasení. Když se Kramný vrátil do republiky, pochopitelně za ním začali chodit – jenže to už si začal říkat o peníze. „Za rozhovor, fotku u hrobu, fotku, jak jde do práce, dostal prý dohromady desetitisíce korun,“ uvádí server novinky.cz.

Platit podezřelým z vraždy samozřejmě není česká specialita – v roce 2008 zaplatila televizní stanice ABC News Casey Anthonyové, obviněné z vraždy své dcery, 200.000 dolarů za exkluzívní práva na publikování fotografií a videa její tehdy ještě nezvěstné dcery Caylee. Ty následně využila v hodinovém populárním ranním pořadu Good Morning America. „Tohle je nejhorší příklad toho, co se stalo běžnou praxí,“ řekl Aaron Brown, bývalý televizní hlasatel ABC News a profesor žurnalistiky na Arizonské Státní univerzitě.

Casey Anthonyová se usmívá skoro stejně hezky jako Petr Kramný. Foto: Profimedia

A nemusíme diskutovat o tom, že zpráva o zmizelém dítěti dokáže vždy spolehlivě rozvířit debatu, a že tato debata dokáže do jisté míry směřovat celý případ. „Zločin bulváru spočívá ne v tom, že ty materiály kupuje, ale že ovlivňuje tu kauzu, o které píše,“ vyjádřil se pro Mediahub k případu Kramný již dříve Pavel Novotný, bývalý šéf Extra.cz.

Casey Anthonyová byla obžalována z vraždy a porota ji osvobodila pro nedostatek důkazů, i když byla veřejnost (částečně i vlivem široké medializace případu) přesvědčena o opaku (a dodnes přesvědčena je). Petr Kramný ještě odsouzen nebyl a před porotu v Česku nepůjde, nicméně to, že média mohou případ ovlivnit, je nezpochybnitelný fakt. Stejně tak jako problematičnost toho, když obviněnému zaplatí nemalé částky za exkluzivitu.

Případ vzbudil zuřivou veřejnou diskuzi a televize ABC v roce 2011 přijala rozhodnutí, že nebude lidem platit za exkluzívní práva na jejich příběhy. V Česku se nad takovou praxí snad ani nemá kdo pozastavit.

Reakci Blesku se Mediahubu prozatím nepodařilo získat.

Shiny Happy Kramný. Foto: ČTK/Sznapka Petr


Video