Ilustrační snímek | foto: Reuters

Vynálzece WWW bojuje za lepší internet, přidaly se i Google a Facebook

  • 1
O bezpečnější, užitečnější a otevřenější internet usiluje nová iniciativa zakladatele světové sítě počítačů Tima Bernerse-Lee. Britský vědec svou sadu standardů pro lepší web představil v pondělí v úvodu technologické konference Web Summit. K projektu se už přidaly Facebook i Google, píše Financial Times.

„Smlouva o webu“ zatím sestává pouze z obecných zásad, kterými by se měly řídit vlády, podniky, ale také jednotlivci. Subjekty, které se k těmto principům přihlásí, budou mít následně možnost podílet se na tvorbě plného znění dokumentu.

„Naším záměrem je, aby plná smlouva o webu byla silným mechanismem, který u každé strany zajistí odpovědnost za naplnění příslušné role při budování otevřeného a svobodného webu,“ uvádí oficiální portál projektu.

Předběžná podoba internetového kodexu navrhuje pro vlády povinnost zajistit všem občanům možnost kdykoli se připojit k internetu a respektovat právo všech uživatelů na soukromí.

Nelíbí se mi, kam se internet vydal, říká vynálezce WWW. Chce to změnit

Od firem požaduje prakticky totéž, dále pak „vývoj technologií, které podpoří to nejlepší v lidech a které budou bojovat proti tomu nejhoršímu“. Jednotliví občané by pak podle Bernerse-Lee měli na internetu budovat komunity, které „respektují kultivovanou debatu a lidskou důstojnost“ nebo „bojovat za to, aby web zůstal otevřeným a globálním veřejným zdrojem“.

Tim Berners-Lee v pondělním projevu při zahájení jedné z největších technologických konferencí na světě konstatoval, že s jeho vynálezem se „mnohé pokazilo“. „Budou se muset zapojit všichni - občané, vlády a společnosti, abychom se mohli postavit výzvám, kterým dnes náš web čelí,“ napsal následně na twitter.

Podle Financial Times se dosud k sadě předložených zásad přihlásilo téměř 60 skupin a jednotlivců, včetně Facebooku, Googlu, francouzské vlády a britského miliardáře Richarda Bransona.

Berners-Lee a jeho organizace World Wide Web Foundation doufají, že ohlas jejich kampaně bude takový, že finální smlouvu bude možné publikovat do května 2019, kdy by podle odhadů měla mít přístup k internetu už více než polovina světové populace.

Zároveň s uvedením projektu o ideálním internetu představila World Wide Web Foundation zprávu o několika škodlivých jevech provázejících vzestup online platforem. Dokument poukazuje na stupňování internetových dezinformací a manipulací, předsudky promítnuté do vlivných algoritmů či na absenci zákonů regulujících používání webu. Přes 1,2 miliardy uživatelů internetu podle zprávy žije v zemích bez pravidel chránících princip síťové neutrality, na více než 1,5 miliardy lidí se pak nevztahují žádné zákony o ochraně osobních údajů.

VIDEO: Nelíbí se mi, kam směřuje internet, říká jeho zakladatel (18. října 2018):


Video