ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Zpravodajství na míru FlashNews se nelíbí vydavatelům, hrozí soudy

  • 1
Skupina Livesport začátkem listopadu spustila projekt FlashNews, který nabízí uživatelům zpravodajství na míru. Největší tuzemská vydavatelství, jejichž texty FlashNews využívá, ale požadují stažení svého obsahu. V opačném případě hrozí soudy, píše server Info.cz.

Právní kroky podle Info.cz zvažují například vydavatelství Mafra nebo Economia, přebírání zpráv se nelíbí ani společnosti Seznam.

Podle marketingového manažera projektu Filipa Vícha má FlashNews k dispozici právní analýzy, podle kterých se nedopouští ničeho nelegálního. „Vždy velmi dbáme na rady našich právních partnerů, kteří se do vývoje od samého začátku aktivně zapojují, abychom se v šedé zóně nepohybovali,“ uvedl pro Info.cz.

Server ale podotýká, že názory právních expertů k tomuto tématu jsou rozdílné.

„Nová platforma FlashNews provozovaná společností Livesport bez potřebného licenčního oprávnění zneužívá obsah vydavatelů k vlastnímu obohacení,“ cituje Info.cz stanovisko výkonného ředitele profesní organizace Unie vydavatelů Václava Macha. Podle něho to, co aktuálně FlashNews nabízí, je nepochybně porušením práva vydavatelů podle autorského zákona.

Skupina Livesport spustila v Česku mobilní a webový agregátor zpráv FlashNews začátkem listopadu. „Díky jediné aplikaci máte ve svém telefonu nebo v prohlížeči počítače aktuální přehled o všem, co se kolem vás děje a je pro vás zajímavé. A samozřejmě zdarma,“ uvedl při spuštění projektu jeho vedoucí Filip Horký, který dříve pracoval v České televizi, DVTV či Televizi Seznam.


Video