Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Radní schválili letošní rozpočet ČT, bude vyrovnaný 6,76 miliardy korun

  • 13
Česká televize bude letos hospodařit s vyrovnaným rozpočtem, příjmy a výdaje budou 6,76 miliardy korun. Proti původnímu návrhu televize ušetřila zhruba 200 milionů korun. Rozpočet po více než dvouměsíčním projednávání s managementem ve středu schválila Rada České televize.

Hledat úspory dostal od rady za úkol generální ředitel České televize (ČT) Petr Dvořák loni v listopadu. Jeho předchozí návrh však radu neuspokojil a rozpočet loni v prosinci neschválila. Důvodem úspor je snaha, aby hospodaření veřejnoprávní instituce zůstalo mezi lety 2022 a 2024 vyrovnané.

Vedení televize má ušetřit zejména na výrobě pořadů, kde jsou náklady proti původnímu předpokladu snížené o 125 milionů korun na 2,295 miliardy korun. Je to zároveň o 300 milionů méně, než před dvěma lety. Dalších 30 milionů uspoří ČT na přechodu na DVB-T2, kde je celková částka pro letošek 430 milionů korun. Naplánované investice jsou 321 milionů korun.

Hlavní část výnosů tvoří příjem z výběru televizních poplatků kolem 5,6 miliardy korun, ten má být o deset milionů vyšší než v předchozím návrhu. Výnosy z podnikatelské činnosti mají vzrůst o 107 milionů na 777 milionů korun díky konání většího množství sportovních akcí, a tedy většímu množství reklamy a sponzoringu.

Česká televize počítá se mzdovými náklady 2,12 miliardy korun, což proti předchozímu roku znamená zvýšení o zhruba 80 milionů korun. To je vynuceno růstem mezd v celém Česku, na který firma reagovala.

ČT vysílá na šesti programech: ČT1, ČT2, ČT24, ČT sport, ČT :D a ČT art. Stanice veřejnoprávní televize měly loni podle údajů ATO - Nielsen Admosphere, která představují podíl na publiku ve věku od 15 let, na celodenní sledovanosti podíl 30 procent. ČT zaměstnává téměř 3000 lidí.

,

Video