Budova České televize na pražských Kavčích horách (ilustrační snímek)

Budova České televize na pražských Kavčích horách (ilustrační snímek) | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

ČT má plány do roku 2024. Bude šetřit, ale volá po změně financování

  • 20
Rada České televize minulý týden schválila Dlouhodobé plány programového, technického, personálního a ekonomického rozvoje České televize do roku 2024. Plány zaručují ekonomickou a programovou stabilitu a ukazují, že televize je schopna i v tomto období naplňovat požadavky a cíle podle zákona, oznámila ČT v tiskové zprávě.

„Schválené dlouhodobé plány obsahují námi navržená úsporná opatření a zabezpečují plné fungování České televize až do roku 2024, tedy o rok déle, než je mé funkční období,“ uvedl generální ředitel České televize Petr Dvořák.

„Zároveň plány odrážejí vývoj ekonomických parametrů, které zásadním způsobem dopadají na činnost televize. Na konci plánovacího období to bude už sedmnáct let od posledního zvýšení poplatku. Jeho hodnotu ukrajuje inflace tak, že už dnes je jeho reálná hodnota o 22 procent nižší než byla v roce 2008. Ekonomický tlak ještě zvyšují ceny dalších vstupů, vývoj na trhu práce, který určuje mzdy, nebo skokově stoupající ceny televizních práv,“ podotkl.

„Je evidentní, že ve střednědobém výhledu bude bez jakékoli změny způsobu financování nutné přistoupit k omezení veřejné služby, kterou dnes Česká televize svým divákům poskytuje. V nejbližší době budeme chtít vyvolat debatu se zákonodárci o požadovaném budoucím rozsahu a kvalitě výroby a vysílání,“ poznamenal Dvořák.

Dlouhodobé plány jsou sestaveny nejen tak, aby zabezpečily fungování ČT do roku 2024, ale také, aby po tomto roce nenastaly žádné zásadní krizové situace. Na konci plánovacího období bude mít Česká televize na účtech stále dostatečný objem finančních prostředků, a to ve výši 700 milionů korun, tedy zhruba desetiny stávajícího rozpočtu.

Kromě Dlouhodobých plánů na období 2020-2024 má ČT schválený také rozpočet na rok 2020, který Rada České televize po více než dvouměsíčním projednávání s managementem schválila v únoru.


Video