Volební hlasování.

Volební hlasování. | foto: Jan Smekal, 5plus2.cz

Česká televize i rozhlas chystají speciální volební debaty

  • 9
Veřejnoprávní Česká televize a Český rozhlas plánují před volbami několik speciálních debat s kandidáty i rozsáhlé zpravodajství. Vysílat budou z Prahy i z regionů. Volebním tématům se budou ve zpravodajství a na internetu věnovat i komerční stanice Nova nebo Prima.

Česká televize (ČT) odvysílá během září před senátními a komunálními volbami sérii šesti speciálních debat. V diskusích z Prahy, Brna a Ostravy se představí vždy jedenáct zástupců volebních stran či hnutí, jejichž zástupci usilují o post primátora.

Do primátorských debat bude ČT zvát kandidáty na základě nezávislého výzkumu volebního potenciálu. Začnou 13. září v Ostravě a budou pokračovat 20. září v Brně a 27. září v Praze.

Veřejnoprávní televize odvysílá i tři diskuse z obcí, které byly v uplynulých letech oceněny titulem Vesnice roku - 11. září bude v Heřmanově, 18. září v Kašavě a 25. září v Krásné. „V období před komunálními a senátními volbami naplno využijeme všechna naše regionální studia, která budou podrobně mapovat předvolební dění ve svých spádových oblastech,“ popsal ředitel zpravodajství České televize Zdeněk Šámal.

V předvečer voleb 4. října pak zařadí do programu Volební finále s devíti zástupci politických stran a hnutí.

Rozhlas bude mít speciální vysílání z okresů

Český rozhlas představí v regionálních stanicích kandidáty do Senátu v daném volebním obvodu prostřednictvím takzvaných Vizitek, ve kterých budou odpovídat na předem známé otázky.

Volbám do zastupitelstev obcí s výjimkou Prahy se budou věnovat Debaty lídrů kandidátek v krajských městech. Diskutovat bude maximálně sedm účastníků, kteří budou do jednotlivých termínů zařazeni na základě losu. Diskuse bude rozdělena na několik debat.

Lídři všech stran a hnutí kandidujících v Praze se představí také ve čtyřech debatách, které Český rozhlas odvysílá začátkem října.

Komunální volby dále posluchačům Českého rozhlasu přiblíží speciální hodinové bloky v každém okresním městě. Součástí komponovaného pořadu je představení okresního města, dvě až tři otázky pro lídry všech subjektů kandidujících v daném okresním městě a příspěvek o volebních zajímavostech z menších měst a obcí v daném okrese. Prostor dostanou zástupci všech kandidujících subjektů ze všech okresních měst v Česku.

Prima bude mít debaty, Nova se soustředí na komunální volby

Televize Prima se zásadním volebním tématům bude věnovat v hlavní zpravodajské relaci Velké Zprávy a případně také v pořadu Názory bez cenzury, který vysílá na Facebooku Zpravodajství FTV Prima.

Nova se soustředí zejména na komunální volby a sleduje dění v největších městech země. Na zpravodajském portálu Tn.cz plánuje postupně živé rozhovory s předsedy všech stran zastoupených ve Sněmovně a výběr toho nejzajímavějšího pak vysílá v rámci Televizních novin. Na dvě volební soboty chystá pravidelné živé vstupy do vysílání s aktuálními informacemi o průběhu sčítání hlasů.

Speciální volební zpravodajství připravil i server iDNES.  

,

Video