| foto: Mediahub

Britský bulvár tvrdě útočí na soudce kvůli brexitu: "Nepřátelé lidu!"

Zvláště britské bulvární plátky plivou špínu na rozhodnutí soudu, podle kterého musí výsledky brexit referenda potvrdit ještě britský parlament.

"Nepřátelé lidu!" "Kdo si myslíte že jste?" "Musíme vypadnout z EU!" Takové titulky krášlily přední stránky britských deníků v pátek, den po (pro některé) skandálním rozhodnutí soudu, podle kterého musí výsledky lidového referenda ještě schválit britský parlament. A tam zdaleka není schválení výsledků jisté. Co ovšem jisté je, je fakt, že v současné době jsou plány ministerské předsedkyně Theresy Mayové na březnovou aktivaci článku 50 (tím se spustí proces odchodu Británie z EU) velmi ohroženy. A protievropský tisk to bere jako zradu na voličích. Ivana Kottasová, dopisovatelka CNN, hovoří dokonce o "šíření nenávisti".

[[{"type":"hn-image","fid":"541333","style":"300xauto","attributes":{"class":"hn-media-image image-insert-image hn-media-element"}}]]                   [[{"type":"hn-image","fid":"541334","style":"300xauto","attributes":{"class":"hn-media-image image-insert-image hn-media-element"}}]]

"Jeden ze soudců je zakladatelem EVROPSKÉ právní skupiny, druhému byly proplaceny miliony z peněz daňových poplatníků za konzultace, třetí je bývalý olympijský šermíř, který se veřejně přiznal k tomu, že je gay," cituje Media Blog jeden z článků Daily Mailu:

Británie je v názorech na Brexit tvrdě rozdělena. Zatímco konzervativní strany s odvoláním na výsledky referenda chtějí cestu ven z EU co nejrychleji uspíšit, odpůrci brexitu neztrácejí naději. Petice za vypsání nového referenda na stránkách britského parlamentu má už přes 4 miliony podpisů, a soudní rozhodnutí z tohoto týdne jim dalo novou naději - i když stále není nic jisté. Kromě toho, že si všichni velmi dobře uvědomují historický význam změn a rozhodnutí, které Británie v současné době činí.

The Independent: "Verdikt, který přepíše pravidla Brexitu." 

"Mayová pod tlakem, sílí volání po předčasných volbách."

Stejně jako v Česku je i v Británii bulvár nejprodávanějším tištěným deníkem. Sun prodává denně 1,7 milionů kopií, Daily Mail 1,5 milionu. Oproti tomu jsou "seriózní" deníky jako The Times a The Telegraph výrazně méně prodejné (450,000), levicový The Guardian si kupuje dokonce pouze jedna desetina toho, co bulvár (asi 160,000).

Na další titulky britských deníků se podívejte v galerii.

[chooze:gallery;value:5794]

Video