Diskuze

V Česku je nejméně sněhu za 20 let. Hrozí větší sucho než loni

Kvůli zimě bez sněhu hrozí, že letošní rok bude sušší než loňský. Předpověď počasí moc nadějí na změnu nedává a zemědělci začínají mít obavy.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zajímavé je, že zdejší Eko úderka s výsměchem neguje zmínky o tom, že by obrovské plantáže větrníků mohly mít vliv na proudění vzduchu (a potažmo samozřejmě srážky), takhle nízko položená zařízení ho přece nemohou ovlivnit... A přitom např. vědci tvrdí, že lesy (ano, běžné, běžné vysoké stromy) vysazené okolo Pekingu aby čistily vzduch, vlastně škodí, protože zpomalují vítr a ten nevyčistí město... Zdá se, že pravda je tam, kde ji kdo chce mít.

Zdroj - "Man-made forest slowed down the winds that otherwise help to disperse smog and turned the city into an enormous trap for air pollutants, according to the scientists." https://www.scmp.com/news/china/science/article/2162083/more-trees-more-smog-how-beijings-huge-planting-campaign-may-be

2 0
možnosti

Smog je při zemi. Mraky ne.

0 0
možnosti

No pokud to řekla paní Honsová, tak abychom už začali mazat ski;-D;-D..

A teď vážně: jak pravil doktor Cílek: takové ne/zimy teď budou..

0 1
možnosti

Zvykejme si....bohuzel.... Nevypada to, ze by melo byt lip.. Sucho je a bude velky problem nove dekady...

2 1
možnosti

Jestli se otepluje, když sluneční aktivita klesá, bude se ochlazovat, až bude aktivita stoupat? Asi ne, co...

3 0
možnosti

No tak že jsou zimy výrazně mírnější a že je sněhu podstatně méně, to bych snad i podepsal. A to je mi "jen" 48 let. Ale co to znamená, to opravdu nevím. Ale dokud přes naše území přeletí denně 3000 letadel, tak s tím já osobně nic dělat nehodlám. Bydlím na jižní Moravě a zatím se mi ve studni voda nepohnula ani o centimetr. Máme zatím štěstí.

0 1
možnosti
Foto

A47v41i 88B59a40b80i60c

25. 1. 2020 19:44

Já nevím. Není to pouze o množství sněhu, ale také o dalších povětrnostních podmínkách. Třeba loni bylo sněhu tolik, že jsem ho neměl kam odklízet. Před domem byly všude hromady sněhu. Ale proto že pořád mrzlo, sníh neodtál, ale vypařil se. Půda zůstala relativně suchá. Nyní nesněží, ale byly deště. Všechno se vsáklo. Zdá se mí, že půda má mnohem více vláhy, než loni.

Ale možná je to pouze zkreslený pohled na věc.

1 1
možnosti

P10a73v92e87l 80B77e93ň50o

25. 1. 2020 19:34

Milióny let se na Zemi mění klima...kdo s tím bojuje, zahyne, kdo se přispůsobí, přežije...nic jiného k tomu nelze dodat... ;-))

1 1
možnosti

Nejde o boj s přirozenou změnou klimatu, ale umělou.

0 0
možnosti

I56v85o 13Ž27i55ž64k55a

25. 1. 2020 19:32

Čím méně plodin, tím méně řepky a ostatního svinstva, které se pěstuje pro přimíchávání do paliv nebo do bioplynových stanic. Alespoň se ušetří na dotacích a my budeme tankovat čistý benzín a naftu. Nakonec ty klimatické změny budou ještě ku prospěchu. :-)

0 0
možnosti

A taky potravin pro lidi, krmiva pro zvířata, sušší krajina zadržující méně vody a více vystavená erozi, a tak dále.

0 0
možnosti

Problém je, že se frekvence teplých let a menších srážek zvyšuje. A že jdou tak nějak pospolu.

3 0
možnosti

Je načase provést revizi vlivu OZE na životní prostředí. Ekologové nám říkají, že klima je křehké a že i malá příčina může mít dalekosáhlé následky. Říkají tomu efekt motýlího křídla. Nejsou tímto motýlím křídlem stovky tisíc větrných elektráren na severní polokouli? Již v roce 2016 jich bylo 341000, jen v západní a severozápadní Evropě jich stojí na 100000. Bylo by s podivem, kdyby takový vysoký počet neměl žádný vliv na ŽP. Větrné elektrárny můžeme považovat za hráz omezující a zpomalující vlhké oceánské proudění přinášející do Evropy dešťové srážky z Atlantického oceánu. VE jsou prvkem v atmosféře, který tady nikdy nebyl a s kterým nejsou žádné zkušenosti, rozhodně bychom neměli jejich vliv podceňovat. Více na: Windturbinen und Dürre, Grosse Windparks bremsen den Wind, Wind turbines and Drought, Impact of wind power on climate, The Harvard Gazette - Wind farms will cause more enviromental impact than previously thought a další a další.

17 10
možnosti

M14a44r28t59i48n 93V91í59t

25. 1. 2020 13:47

Boha jeho, to je zase nějaký nový záchytný bod klimaskeptiků ? Ale spíš nový nápad "kreativců" z řad firem vydělávajících na fosilních palivech. Kdyby to nebylo vážné, bylo by skoro zábavné nechat se vždy překvapit s jakou novou zoufalou strategií přijdou.

5 0
možnosti