Prezident Miloš Zeman při mimořádné tiskové konferenci na Pražském hradě (31....

Prezident Miloš Zeman při mimořádné tiskové konferenci na Pražském hradě (31. srpna 2015) | foto: Dan Materna, MAFRA

Zeman odmítá návrh z EU, aby Česko povinně přijalo 4 300 uprchlíků

  • 1309
Proti rozdělování uprchlíků podle kvót, jak si to představuje Evropská komise, je český prezident Miloš Zeman. „Pokud jde o kvóty, stanovisko pana prezidenta je jednoznačné. Platí jednoznačné ne,“ řekl Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. Česká republika by podle představ Evropské komise měla převzít celkem 4 300 uprchlíků.

Zeman se proti kvótam postavil už minulý týden před cestou do Číny, když ještě nebylo známo, kolik uprchlíků se Evropská komise pokusí jednotlivým zemím EU přidělit. „Plně podporuji stanovisko české vlády, které odmítá povinné evropské kvóty,“ řekl Zeman. Přijímání uprchlíků by podle něj mělo být vždy na základě dobrovolnosti a pomoc by měla směřovat hlavně tam, odkud uprchlíci pocházejí (více zde).

O víkendu také podpořil výzvu ProtiImigraci.cz, kterou inicioval jeho předchůdce na Hradě Václav Klaus. „Tato iniciativa obsahuje stejné myšlenky, jako já říkám celou dobu. Myslím si, že v tomto s Václavem Klausem souhlasím,“ uvedl Zeman během návštěvy Číny.

Evropská komise poněkud zaspala, kritizuje premiér Sobotka

O počtu uprchlíků, který by Česko mělo podle představ komise přijmout, nemá nyní smysl debatovat ani podle premiéra Bohuslava Sobotky. „Já se obávám, že Evropa, Evropská komise poněkud zaspala z hlediska dotažení všech závěrů, které k tomu v minulosti byly přijaty,“ uvedl Sobotka při úterní návštěvě Nejvyššího kontrolního úřadu.

Evropa podle něj nyní nepotřebuje nové a nové plány, ale dotažení toho, na čem se Evropská rada dohodla v minulosti - zesílení ochrany schengenského prostoru a vytvoření přijímacích center v Itálii a Řecku, kde budou všichni tam příchozí uprchlíci registrováni.

Na společném odmítavém postoji ke kvótám se domluvily Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko, ale musí v Evropské unii pro svůj postoj získat spojence, protože jednotlivé země nemají právo veta a mohou tak být přehlasovány, aby pro ně evropské kvóty pro rozdělení uprchlíků i přes jejich nesouhlas platily.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video