(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Michal Šula, MAFRA

Špičková péče? Pro Pražany je dvakrát dostupnější než ve Zlínském kraji

  • 92
Pacienti z Prahy mají téměř dvakrát větší šanci, že se dostanou k moderní léčbě vážných chorob, než lidé z moravských krajů nebo ze severních Čech. Vyplývá to ze zprávy Platformy pojištěnců, která získala data od všech zdravotních pojišťoven. MF DNES je má exkluzivně k dispozici.

Rakovina, roztroušená skleróza, revmatoidní artritida, lupénka. Vážné nemoci, které ještě před několika lety znamenaly fatální diagnózu. Dnes lze nemoci díky moderním lékům úspěšně léčit nebo pacientům prodloužit život.

Jde o takzvané biologické léky, které smějí lékaři předepisovat pouze ve specializovaných centrech, většinou v krajských městech.

Moderní léčba je drahá, u některých nemocí stojí až milion korun ročně na jednoho pacienta. Správně by měl mít každý pacient přístup k těmto lékům podle svého zdravotního stavu. Data zdravotních pojišťoven však ukazují, že hodně záleží na tom, kde pacient bydlí.

Specializované centrové léčby se domůže téměř o dvojnásobek více pacientů s trvalým bydlištěm v Praze ve srovnání s pacienty, kteří bydlí na Ostravsku nebo ve Zlíně. „Zatímco v Praze připadá na sto tisíc pojištěnců celkem 713 nemocných léčených nákladnými léky, ve Zlínském kraji je to pouze 394 pacientů, na Ostravsku 413,“ říká právník Ondřej Dostál z Platformy pojištěnců ve zprávě, kterou má MF DNES exkluzivně k dispozici.

Analýza přitom počítala pacienty podle místa bydliště. Neplatí tedy úvahy, že by vysoká čísla v hlavním městě zvyšovali pacienti, kteří jezdí za péčí do hlavního města.

Pro oslovené lékaře jsou tato data překvapující. „Roli může hrát znečištěné ovzduší a horší životní styl,“ domnívá se Alena Gaťková, vedoucí lékařka centra pro roztroušenou sklerózu ve Zlíně.

Proti těmto závěrům stojí fakt, že analýza nesrovnávala jen absolutní čísla, ale i celkovou „proléčenost“ pacientů v přepočtu na sto tisíc obyvatel. Podle zkušenosti některých pacientů může být vysvětlením teoreticky i horší diagnostika v některých regionech. „Roztroušenou sklerózou trpí obě mé dcery. Venkovští neurologové přitom u jedné z nich stanovili diagnózu o několik měsíců později než zkušení pražští kolegové,“ svěřil se čtenář MF DNES.

Podobnou zkušenost má i vicepremiér Pavel Bělobrádek, který roztroušenou sklerózou trpí už dvacet let. „V lázních vidím, že některým pacientům byla nemoc diagnostikovaná pozdě. Nedostali se do specializovaných center a jejich neurologové je dlouhá léta léčili na něco jiného,“ uvedl před časem Bělobrádek.

Nerovnoměrný přístup pacientů ke specializovaným centrům kritizují také někteří farmakoekonomové. „Síť specializovaných center v ČR není vytvářena koncepčně s ohledem na epidemiologii onemocnění a potřebu léčby,“ upozorňuje Tomáš Doležal z Institutu pro zdravotní ekonomiku.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video