Poslanec KSČM Zdeněk Ondráček | foto: František Vlček, MAFRA

Svaz bojovníků za svobodu ocenil komunistu Ondráčka pamětní medailí

  • 1126
Český svaz bojovníků za svobodu ocenil komunistického poslance Zdeňka Ondráčka pamětní medailí s nápisem „Za vlast a za svobodu“. Ve čtvrtek mu ji předal předseda svazu a někdejší spolupracovník Veřejné bezpečnosti Jaroslav Vodička.

Český svaz bojovníků za svobodu je spolek sdružující odbojáře z druhé světové války, jejich rodinné příslušníky, pozůstalé a příznivce. V posledních letech ovšem čelí kritice za to, že jeho členové pracovali pro komunistické bezpečnostní složky. Medaile udílí příležitostně například vysloužilým vojákům. 

Proč ocenili „za vlast a za svobodu“ právě Ondráčka, který v roce 1989 násilně potlačoval demonstrace na Václavském náměstí, nikdo ze spolku nevysvětlil. „Rozhoduje o tom vedení. Obraťte se na pana předsedu Vodičku,“ reagoval jejich mluvčí Vladislav Kučik.

Vodičku se redakci iDNES.cz nepodařilo kontaktovat. Důvod neznal ani místopředseda svazu Milan Andres. Další místopředseda Emil Šneberg pouze řekl, že si medaili Ondráček zasloužil. „Pracuje ve prospěch národa, jenže nemám teď čas to vysvětlovat,“ sdělil stručně. 

Vyjádřit se k tomu nechtěl ani oceněný Ondráček. „Dostal jsem ji za spolupráci. Velmi si jí vážím a děkuji za ni. Víc k tomu říkat nebudu,“ uvedl. 

Ocenění Ondráčka mnoho lidí na sociálních sítí kritizovalo. „Konfident Veřejné bezpečnosti a člen normalizační KSČ, zároveň předseda Svazu bojovníků za svobodu soudruh Vodička předal pamětní medaili Za svobodu bývalému příslušníkovi Pohotovostního pluku SNB, poslanci KSČM a podporovateli proruských teroristů soudruhovi Zdeňkovi Ondráčkovi. Připadá to členům spolku, který má v názvu slovo svoboda normální?“ napsal například historik a publicista Jiří Padevět.

„Již nějaký čas se neúčastním akcí Českého svazu bojovníků za svobodu. Po tomto ‚vyznamenání‘ není potřeba dodávat proč. Čest všem skutečným bojovníkům v prvním, druhém, třetím odboji, nezapomeneme,“ reagoval na ocenění na Twitteru rektor Univerzity Karlovy a čerstvě zvolený senátor Václav Hampl.

Český svaz bojovníků za svobodu před více než deseti lety míval přes deset tisíc členů. Před dvěma lety už jich neměl ani polovinu. V roce 2016 z něj řada lidí odešla. Jednou z příčin byl nesouhlas s tím, že v čele svazu jsou lidé, kteří dříve byli napojení na StB a Veřejnou bezpečnost. Jedním z nich je právě i předseda svazu Jaroslav Vodička (rozhovor s Jaroslavem Vodičkou najdete zde). Nelíbilo se jim ani neprůhledné hospodaření a praktiky vedení, které bez diskuse vyloučilo kritiky svazu a zrušilo dvě místní organizace. 

Komunista Ondráček odstoupil z čela komise pro kontrolu GIBS:

6. března 2018


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video