Vladimír Franz

Vladimír Franz | foto: David Neff, MAFRA

Franz bude mít den D už ve čtvrtek. Volbu prezidenta předběhne opera

  • 56
Vladimír Franz vylétl v posledním průzkumu před volbou hlavy státu na třetí místo. V kampani přitom neutratil ani půl milionu korun. Její závěr ještě "okoření" premiéra Franzovy opery Válka s mloky pouhý den před volbou. Na premiéru do Státní opery ale nepřijde kvůli televizní debatě všech kandidátů na Hrad.

Franze by nyní podle agentury ppm factum volilo 11,4 procenta občanů a má těsný náskok před Karlem Schwarzenbergem a Jiřím Dienstbierem. Vedou Zeman a Fischer, ale ten začíná ztrácet (více o průzkumu zde). Nepovedla se mu moc ani páteční prezidentská debata na Primě, kde se utkal se Zemanem.

Franz do posledních dnů kampaně našlápl vydáním speciálního čísla časopisu FranzIn v nákladu 40 tisíc kusů, který pro něj distribuují kameloti ve velkých městech. K dostání je na místech, kde mu lidé podepisovali petici a ke stažení bude i na Franzových internetových stránkách.

Franz se v kampani obešel zcela bez billboardů a jeho transparentním účtem prošlo 463 tisíc korun od 507 občanů. Franz, který je populární v prostředí sociálních sítí, získal 40,7 procenta hlasů ve studentských volbách prezidenta.

Franze podpořili Havelka, Marhoul a nově i ekonom Kohout

I když se ho od začátku novináři i kvůli jeho neobvyklému vzezření ptali, zda jeho kandidatura není jen recese, profesor AMU Franz bral kandidaturu od začátku vážně. Během kampaně získal 50 740 facebookových fanoušků a na vnitro odevzdal 88 388 podpisů občanů, kteří podpořili jeho kandidaturu (z toho stát uznal podpisy 75 709 lidí).

Franze, který může být "černým koněm" volby, v kampani podpořili například zpěvák Ondřej Havelka, režisér Václav Marhoul a svou profesní podporu mu nově nabídl i ekonom Pavel Kohout.

"Vážím si jej z více důvodů, ale kromě nich jde o jediného nesocialistického kandidáta, který současně není spojen s různými kontroverzními případy. Jako kladnou stránku pana Franze vidím skutečnost, že doposud nebyl politicky činný. Není proto zkompromitován například tím, že by zvedal ruku pro zvyšování daní nebo pro jiné podobně sporné zákony," uvedl Kohout.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video