OV

Jestli chtějí poslanci něco narovnávat, tak ať tuto nebetyčnou blbost zcela zruší. Ať si to obchodník diriguje sám.

DP

To je, myslím, cílem. Otázkou je, zda to projde.

Zrušte to omezení a je po komplikacích. Nechte na každém obchodníkovi, jestli bude mít otevřeno, nebo ne.

Foto

P61a36v71e53l 60B34a90r63t

23. 3. 2024 12:47

Já na tohle úplně nevěřím. Je fajn, když se ctí určitý tradice, je to "posvěcený" zvrchu a je taky někdy klid - a hysterie, že je zavřený krám, to jsem doposud nepochopil. Nejsme diktatura a regulovat všechno od A do Z samozřejmě že ne, ale trochu vyklidnit lidi v určitý dny mi špatný nepřijde. Těch pár dní bez nakupování a s respektem a uvědoměním si, že je nějaký trochu jiný den mi přijde fajn.

JS

Přál bych si, aby byl zákon zrušen.

Penny Market na Štědrý den zavřel sám od sebe. Stalo se něco? Nic. Naopak by určitě otevřel na Štěpána, kdyby mohl. Zaměstnanci by si rádi vydělali dvojnásobek. A Vánoční žrouti (bohužel včetně mě) by se nemuseli zásobovat na tři dny (a pak třetinu vyhodit).

Hlavně ať to nedopadne zavřenými nedělemi. Pamatuju si tento opruz z Německa - jít ve slunnou sobotu místo výletu po krámech (přes týden víc než potraviny fakt nestihnu). A pak v propršenou neděli sedět s dětmi doma.

IF

I11v16a17n 18F72u14č76í66k

22. 3. 2024 9:50

V Německu je ten opruz ještě "vylepšen" tím, že jednotlivé spolkové země mají své vlastní svátky se zákazem prodeje, takže při cestování z jedné spolkové země do druhé, někde nakoupíte, jinde ne.

MZ

Ten zákon je typický odborářský megapaskvil. A argument, že by lidé měli dělat o víkendu něco jiného než nakupovat, je hovězina, neboť stát nemá nikomu vnucovat, co chce ve svém volnu dělat a co ne. Protože i zaměstnanci hypermarketů chodili na sváteční směny dobrovolně, kvůli vyšším výplatám.

Foto

Přesně tak, čím méně regulace, tím lépe... Ať si každý otevírá dle svého uvážení...

JF

Tak hlavně do tohoto poslancům vůbec nic není, jsou to soukromé subjekty

KP

Kdy už tenhle kolosální nesmysl zrušej? Pro ten zákon neexistuje jediný rozumný důvod.

MD

Existuje rozumný důvod. Mnoho politiků provozuje řetězce obchůdků pod 200 m2, těch pár dnů diskriminace je pro ně zlatý důl.

PO

Ať to nechají na těch obchodnících... jsou to soukromé firmy a je jen na nich, jestli budou mít otevřeno 24/7 nebo každou druhou středu od 11 do 14.

Jeslti jim tam budou chodit zákazníci a kdy, jeslti seženou personál, který tam bude prodávat...

IF

I83v50a84n 92F52u63č55í78k

22. 3. 2024 9:54

Personál seženou bez obav, postačí příplatky za neděle a svátky.

MK

V neděli si prodavači chtějí odpočinout a být s rodinou, třeba jít na výlet, do kina, ale ouha, nechtějí si i zaměstnanci kina, restaurace nebo muzea v neděli odpočinout?

MP

Přesně tak. I zaměstnanci galerií, průvodci na hradech a zámcích, na benzinových pumpách a i jinde ,třeba v energetice by chtěli v neděli odpočívat. Chápu uzavření v zemích, kde je to místní zvyklost, ale tady ne. Nechal bych to na obchodníkovi jestli chce mít otevřeno. Jen třeba zpřísnit pravidla vyplácení náhrad za víkendy, aby zaměstnanci dostali spravedlivou odměnu.

IF

I74v32a76n 26F29u58č40í42k

22. 3. 2024 9:46

Tenhle zákon jen dál zapleveluje už tak spletitou legislativu a nemá žádné rozumné opodstatnění. Argument ministra Výborného, že zákon dává lidem více volného času, je mimořádně hloupý. Tenhle zákon jim více volného času nedává - jen jim chce regulovat využití volného času, který stejně mají.

Stát pak navíc platí úředníky, kteří vymáhají dodržování tohoto zákona a udělují sankce. To pak nedávno prohráli pětiletý soudní spor se společností Alza v této věci. To se nám opravdu vyplatilo.