Zákon o Praze omezil pravomoce galerií, divadel i městské knihovny

Praha - Zákon o Praze, který platí od poloviny listopadu, zkomplikuje činnost všech příspěvkových organizací, které zřizuje pražský magistrát - galerií, divadel ale také městské knihovny. Nedovoluje totiž těmto společnostem pronajímat nebo zapůjčovat svěřený majetek, aniž by o tom nejednala rada magistrátu. Ta se ovšem schází jen jedenkrát týdně. V praxi to bude například znamenat, že Obecní dům nebo Divadlo Na Vinohradech nebude moci samo rozhodnout o pronajmutí sálu, celé budovy ani o půjčení kostýmu a přijde tak o značnou část svých příjmů. Magistrát sice už připravuje návrh novely tohoto zákona, ten by ale mohl platit nejdříve v polovině příštího roku.

"V příštím roce by to znamenalo až dvacetiprocentní ztátu na malých nájmech, což je zhruba deset milionů korun ročně," říká ředitel Obecního domu Laudát.

Dodal, že Obecní dům jako právnický subjekt může vypsat třeba výběrové řízení za miliony korun na úklid budovy, ale pronajmout sál na půl hodiny bez rozhodnutí magistrátu nemůže.

 

 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video