Záchranáři transportují zraněného lyžaře - ilustrační foto

Záchranáři transportují zraněného lyžaře - ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Záchranáři v Beskydech varují lyžaře a snowboardisty před sesuvy sněhu

  • 1
Ačkoli Beskydy nepatří k místům, kde horská služba běžně vyhlašuje riziko pádu lavin, nyní se situace zdramatizovala. Záchranáři varují před zvýšeným rizikem sesuvů sněhu. V největším ohrožení jsou lyžaři a snowboardisté, kteří by se vypravili do volného terénu.

"Během pár dní napadlo asi 40 až 60 centimetrů čerstvého sněhu, v terénu tak nyní jsou na sobě dvě nespojené vrstvy - stará zledovatělá a nová. Hrozí riziko, že se sníh uvolní," řekl náčelník Horské služby Beskydy Radim Pavlica.

Riziko sesuvů sněhu přirovnal Pavlica k třetímu stupni lavinového nebezpečí, jež nyní platí pro Jeseníky a Krkonoše.

Sníh se podle Pavlici může uvolnit prakticky kdekoli. "Nemůžu jmenovat konkrétní lokality, kde je riziko sesuvů větší než jinde. Sníh může ujet i v místě, kde se nikdy nic nestalo," říká Pavlica s tím, že pravděpodobnost sesuvů sněhu je větší v místech orientovaných na jih, jihovýchod a jihozápad.

Upozornění, aby se zejména lyžaři a snowboardisti nevydávali do volného terénu Beskyd, platí do pondělí 22. března.

Tragické následky měl v Beskydech pád laviny 25. ledna 2006, kdy pod sesuvem sněhu na úbočí Smrku zemřel dvaatřicetiletý skialpinista. Spolu s kamarádem se pohybovali s místech, kde se na lyžích jezdit nesmí. Do chvíle, než lyžaře vyprostili záchranáři, ležel čtyři hodiny pod asi třiceticentimetrovou vrstvou sněhu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video