Za vraždu manžela nabídla dva tisíce

  • 1
Praha - Okrádání rodičů o peníze, problémy v zaměstnání, podmíněný trest vězení za krádeže a nejnověji dokonce obžaloba za pokus o vraždu. Taková jsou konta teprve osmnáctiletého Marka Bučka a o rok staršího Milana Permana. Oba proto stanuli před senátem Krajského soudu v Praze. Mladíci jsou podezřelí, že se za dva tisíce korun pokusili montážním klíčem zabít nevlastního otce svého kamaráda Tomáše Kunce. Rozsudek padne zřejmě 2. května.

Zločin podle žalobkyně zosnovala Tomášova matka.

Podle obžaloby sedmnáctiletý Kunc pod tlakem matky dohodl s Bučkem a vazebně stíhaným Permanem vraždu otčíma v jeho domě v Kladně-Kročehlavech. Pětkrát vdaná Kuncová podle žalobce slíbila každému z hochů odměnu 2000 korun.

K soudu žena přišla o francouzských holích. Neustálým vrtěním hlavy dávala najevo, jak je podezření nespravedlivé.

Osudného dne na konci loňského května se tři mladíci pozdě večer před domem v minulosti trestaného muže sešli. Kunc jim předal více než dvoukilogramový montážní klíč, kterým měli muže usmrtit; úderům do hlavy nepodlehl jen díky včasné lékařské pomoci.

Trojice účast na pokusu vraždy popírá. Chlapci se ale prý činem chlubili svým dívkám. Soud se i proto podrobně zabýval otázkou pachových stop z místa činu. Podle znalce z oboru pachové identifikace byly zjištěny jen stopy Bučka na montážním klíči a mladého Kunce na podlaze u postele oběti.

Mladistvý Kunc byl již za podíl na vraždě pravomocně odsouzen k tříletému podmíněnému trestu vězení. Pražský vrchní soud totiž změnil rozsudek krajského soudu, který mu vyměřil nepodmíněný tříletý trest odnětí svobody.

Odvolací soud přihlédl zejména k tragickému osudu útlého chlapce s brýlemi, podle znalců silně závislého na matce, a také k tomu, že hoch činu velmi litoval.

"Mámy už mám dost, proč já ji jen poslechl. Kam nás to dostala, všechny do kriminálu. Za to vše ji nenávidím," citovala soudkyně dopis Tomáše nevlastnímu otci.

Nyní již chlapec s matkou, která jej psychicky a fyzicky týrala, nežije. Rozhodnutím
soudu byl svěřen do péče své nevlastní sestry, která si Tomáše v březnu odvezla přímo od vrchního soudu.

Hlavní líčení má pokračovat 2. května, kdy zřejmě padne i rozsudek.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video