Buňky listerie.

Buňky listerie.

Za infekci listeriózy mohly sýry

  • 2
Renomovaný pařížský Pasteurův institut dokončil testy, jejichž cílem bylo objasnit vznik epidemie listeriózy v Česku. Podle hlavního hygienika Michaela Víta vědci potvrdili, že jedním z hlavních zdrojů nákazy byly s největší pravděpodobností sýry z plzeňské firmy Prom-Prodej.

"Ve vzorcích baladuru byl stejný kmen bakterie jako u nemocných," konstatoval také mluvčí ministra zdravotnictví Tomáš Cikrt. Zároveň upozornil, že výrobce infikovaného sýra nemusel být jediným zdrojem epidemie.

"To už se možná nedozvíme nikdy. Bylo by zapotřebí víc epidemiologických dat. Roli mohly sehrát i další faktory, třeba teplo, které napomáhá šíření jakékoliv epidemie," dodává Cikrt.

Vedení označené firmy se spojení s epidemií brání. "Vzorek byl odebrán až z prodejny, infekce se do něj mohla dostat jinak," konstatoval Jaroslav Šobr, jednatel firmy, která výrobu sýrů v zimě zastavila.

Čtrnáct mrtvých
Označit plzeňskou firmu za viníka není možné ani podle Cikrta, i když pravděpodobnost je vysoká. "Shodnost kmenů bakterie je stoprocentní," řekl.

Bakterie v Česku zabila nejméně čtrnáct lidí. Několik žen v důsledku infekce potratilo. Celkově loni onemocnělo nejméně osmdesát lidí.

"Nedá se ale říct, že by sýr přímo způsobil smrt, interpretace výsledků testů je velmi složitá," řekl MF DNES hlavní hygienik Michael Vít. "Je zde však vysoká shoda kmenů bakterie listerie ze vzorků sýra a ze vzorků od pacientů," dodal.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video