Z kasáren by mohl být dům pro seniory

Senožaty - V opuštěných kasárnách v Senožatech na Pelhřimovsku by chtěli radní vybudovat dům s pečovatelskou službou. Studie je hotova a obec požádala stát o dotaci. Bezúplatný převod armádní nemovitosti na obec se ale protahuje již léta. "Vojáci z protivzdušné obrany přitom objekt opustili v roce 1995," řekl starosta Václav Boháček (KDU-ČSL).

Oldřich Jiroušek z českobudějovické Vojenské ubytovací a stavební správy řekl, že problém převodu kasáren tkví v majetkoprávních vztazích k pozemkům. "Armáda dříve nebyla povinna zapsat smluvně získaný majetek na katastrálním úřadě," uvedl.

Katastrální úřad podle Jirouška ale nyní nechce zapsat převod majetku z armády na obec, protože v některých případech pozemky získali dědicové. O platnosti kupních smluv tedy musí rozhodnout soud. "V případě Senožat jde o pět majitelů," doplnil Jiroušek. Podle něj správa předá kauzu do konce října pražskému Vojenskému úřadu pro právní zastupování a ten by ji mohl do dvou měsíců předat soudu.

Převod kasáren na obce vláda schválila v roce 1999. Studie na vybudování domu pro seniory bude ale na radnici ještě ležet bez možnosti realizace. V budově kasáren na kraji obce by mělo vzniknout patnáct malometrážních a tři standardní byty. Obec o 720 obyvatelích už má asi dvanáct zájemců. Starosta má ale obavy, že by Senožaty nemusely v budoucnu dostat státní dotaci, protože domy pro seniory se budují i v okolních obcích.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video