Vyšetřovatelé sledují několik verzí první letošní vraždy

Vinohrady - Díky množství stop na místě činu sledují vyšetřovatelé hned několik verzí brutální vraždy mladé ženy na Vinohradech. První vražda letošního roku vzbudila velký zájem médií, která spekulují o tom, že by vrahem mohl být cizinec, snímž se v den vraždy oběť sešla. POdle vyšetřovatele Josefa Mareše je to však piouze jedna z možností. "Pokud by byl opravdu tak podezřelý, jak si všichni myslí, tak už bych ho dávno obvinil a stíhal jako uprchlého," řekl Mareš.

Jak již iDNES informoval, je do vyšetřování zapojen i Interpol, který prověřuje kontakty zavražděné v cizině."Pokud se u vražd objeví zahraniční prvek, tak vždycky požádáme o spolupráci Interpol. Je to naprosto běžná věc," vysvětlil Mareš. 

Vyšetřovatel nyní vyslýchá svědky a čeká na výsledky biologických, daktyloskopických, pachových i jiných expertíz. "Zajistili jsme spoustu stop jak z místa činu, tak ještě z dalšího ohledání na jiném místě. Stopy se porovnávají a vyhodnocují," dodal. Jednou z nich je nůž nalezený na místě vraždy, který pachateli posloužil jako vražedná zbraň. Krevní stopy na noži jsou totiž totožné s krví zabité ženy.

Vrahem čtyřiadvacetileté Ilony L. byl pravděpodobně člověk, s nímž se oběť dobře znala. Motiv činu proto vyšetřovatelé hledají v osobních vztazích zavražděné. "Vyšetřovací verze byly stanoveny tak, že pachatel pochází zřejmě z okruhu známých osob usmrcené ženy," uvedla v pondělí mluvčí republikového úřadu vyšetřování a pražské policie Soňa Jindráková.

Zavražděná závodně tančila a s tanečním souborem často jezdila do ciziny, kde měla hodně přátel. Ti ji také často v Praze navštěvovali. Vyšetřovatel proto nevylučuje, že vrahem je cizinec.

Podle pondělního zpravodajství televize Prima kriminalisté v souvislosti s tímto případem prohledali pokoj v jednou žižkovském penziónu. Podle svědků z něj v neděli kolem poledne oběť vycházela s asi třicetiletým cizincem. Ve čtvrtek Prima doplnila, že hlavním podezřelým je údajně pětadvacetiletý Alžířan s italským pasem, který již v neděli večer odletěl z Prahy do Dublinu. Na žádost pražského Interpolu se do vyšetřování oficiálně zapojila irská policie, uvedla Prima.

Zavražděnou mladou ženu nalezl její otec v neděli 7. ledna. V bytě v bytě v Praze 2 ve Slovenské ulici trvale hlášena, ale chodila jej pouze navštěvovat. Přechodně bydlela v Praze 3 a 10.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video