František Mrázek měl rozsáhlou řadu kontaktů mezi podnikateli i politiky.

František Mrázek měl rozsáhlou řadu kontaktů mezi podnikateli i politiky. | foto: Rodinný archiv Františka Mrázka

Vyšetřovali Mrázka, teď chovají kozy nebo trénují mládež

  • 43
Léta byli těmi nejelitnějšími detektivy, kteří šli "po krku" kmotrovi podsvětí Františku Mrázkovi. Přesto už nikdo z těchto kriminalistů u policie neslouží. Místo toho vyrábějí ovocný mošt, trénují děti nebo pracují v bezpečnostní agentuře.

MF DNES v uplynulých dnech pátrala, co dnes dělají detektivové, kteří vedli vyšetřování Mrázkových podvodů, korupce a později i jeho vraždy.

Ačkoliv pracovali v různých policejních útvarech a někteří se navzájem ani neznají, shodují se: do civilu byli prý donuceni odejít kvůli tomu, že se dostali příliš blízko Mrázkovým obchodům a kontaktům sahajícím do nejvyšších pater státní správy a politiky.

KRIMINALISTÉ ZTRATILI INFORMÁTORY V PODSVĚTÍ

Odchodem detektivů do civilu ztratila policie i pomyslné "uši", více čtěte zde

Nejradikálnější změnu ve svém životě učinil Jaroslav Hruška. Muž, který sedm let pronásledoval největší české zločince a od ledna 2006 do září 2007 šéfoval týmu Pokr, který vyšetřoval vraždu kmotra podsvětí Františka Mrázka.

Z detektiva zemědělcem

Nyní se se věnuje svým koníčkům. Je ekologickým zemědělcem, chová ovce a kozy a vyrábí ovocný mošt. Zastavujeme u malé roubenky z 18. století, která stojí v jedné ze "zapomenutých" obcí na Plzeňsku.

Za plotem štěká typický vesnický voříšek, na zadním dvorku pobíhají ovce a kozy. Před roubenkou na nás čeká mladý muž v černé pletené čepici, šedé mikině, pracovních kalhotách a zablácených botách. Snad nikdo by v něm nehledal někdejšího elitního důstojníka Jaroslava Hrušku.

"Dobrý den, počkejte chvíli, jen obsloužím zákazníky," pozdraví nás a odběhne naproti do malé ekologické moštárny ovoce, kterou vybudoval s pomocí dotací Evropské unie.

Bývalý důstojník smutně vypráví, s jakým nadšením se pustil do vyšetřování vraždy Mrázka. "Šéfoval jsem plzeňské expozituře ÚOOZ, kde jsme dlouhodobě sledovali některé lidi z Mrázkova okolí. Proto si mě pan Kubice vybral, abych vedl tým Pokr. Šli jsme do toho po hlavě, bylo nám jedno, komu šlápneme na kuří oko, a toho se začali bát."

Už od začátku vyšetřování prý narážel na překážky ze strany vedení policie. Nedostal například spis Krakatice, který na Mrázka v letech 1999 až 2002 vedla protikorupční policie a který obsahoval důkazy o prorůstání mafie do politiky. A jen tak mimochodem - tým, který vedl Krakatici, skončil stejně jako Hruška a spol. O tom ale bude teprve řeč.

Kubice: Chtěli moje lidi zavřít

Kdyby se Hruška mohl do spisu podívat, věděl by hned, jak vysoko Mrázkovy kontakty sahaly. Kmotr podsvětí přímo nebo přes prostředníky využíval například poslance Vlastimila Tlustého z ODS, jeho bývalého kolegu z ČSSD Josefa Hojdara, bývalého poradce premiéra Zemana Miroslava Šloufa nebo Ivana Langera. Toho Langera, který se na podzim 2006 stal ministrem vnitra a de facto Hruškovým nadřízeným.

Pár týdnů před volbami se Hruška dozvěděl z médií, že ho s kolegy z týmu Pokr začala prověřovat Inspekce ministra vnitra kvůli údajnému falšování cestovních dokladů.

"Bylo mi jasné, že moje lidi chtějí zavřít," tvrdí tehdejší šéf útvaru Jan Kubice, který pak údajně proto, aby Hrušku a jeho spolupracovníky ochránil, vypracoval dnes už legendární Kubiceho zprávu.

"Inspekce mě z ničeho neobvinila," říká Jaroslav Hruška. Je přesvědčen, že informace o jeho údajném falšování dokladů byla vypuštěna záměrně, protože se při vyšetřování Mrázkova vraha dostal příliš daleko. Od policie odešel loni v září. Společně s ním vrátila služební odznak většina jeho spolupracovníků.

"Opravili jsme s manželkou roubenku, vybavili malou moštárnu a začali naplno žít. Honza Kubice mi ukázal cestu ke svobodě," říká Hruška. Kromě chovu ovcí a koz a výroby ovocného moštu tráví den ochranou ohrožených dravců.

Stíhat mafiány už by nešel

"Teď vidím, že zachránit hnízdo ohroženého sokola nebo pěstování zdravých jablek pro děti má větší smysl než padesát zavřených gaunerů, kteří už jsou stejně zase na svobodě," dodává. Ukazuje nám přitom dvůr, na kterém pobíhají zvířata.

"Tahle koza nám už dvakrát sežrala jahody v ohrádce těsně před sklizní. Je chytrá a mrštná. Kéž by takoví byli i všichni policajti," žertuje bývalý elitní detektiv. Vypadá spokojeně. Lovit mafiány už by se prý nevrátil. "Nejhorší bylo udělat ten první krok a odejít. Chvíli mi chyběl adrenalin, tak jsem jezdil aspoň s hasiči. Teď už jsem spokojený."

Po Hruškovi opustili policii i tehdejší šéf útvaru Jan Kubice a jeho pravá ruka Hynek Vlas. Založili si poradenskou agenturu pro otázky bezpečnosti. Radí lidem a firmám, jak nejlépe ochránit sebe a objekty.

"Jsem velmi, velmi spokojený. Práce máme dost. Jsem na tom o milion procent lépe, ve všech směrech. Samozřejmě z nás spadl stres," vypráví Kubice, který opravdu vypadá odpočatě a spokojeně. O svých klientech mluvit nehodlá. Odmítá však, že by mezi nimi byli lidé, které předtím útvar vyšetřoval.

I Kubice vyprávěl v rozhovoru, který MF DNES otiskla na konci listopadu, o obrovském tlaku, který provázel vyšetřování vraždy Františka Mrázka. - čtěte Kubice: Politici nás praštili klackem po hlavě

Černá ovce Žákovec

"Tlak na nás šel ze všech stran, ze všech orgánů činných v trestním řízení. Jeden z náměstků policejního prezidenta mi dokonce udělil přátelskou radu: kdybych se prý věnoval jen čistě mordům a nepletl se do ekonomických souvislostí, mohl jsem mít svatý klid," popsal Jan Kubice.

Jeho zpráva, kterou přinesl do parlamentu těsně před volbami v roce 2006, obsahovala i nepodložené drby z tzv. Mrázkova archivu, unikla do médií. Paroubek poté obvinil Kubiceho, že na objednávku ODS ovlivnil výsledek voleb.

"Ten okamžik před volbami jsem si nevybral já, to si vybrali státní zástupci a ministr Bublan, kteří oznámili, že jsou členové týmu Pokr podezřelí ze zneužívání cestovních příkazů. Oni byli kriminalizováni, proto jsme šli do Sněmovny," říká Kubice.

Na stranu zločinu po svém odchodu od policie přestoupil jediný člen týmu Pokr: Luděk Žákovec. Pracuje pro uprchlého podnikatele Tomáše Pitra, kterému spravuje firmy.

Nový život začal i Petr Plaňanský, uznávaný expert na násilné zločiny z Kubiceho útvaru. Do povědomí se zapsal jako detektiv, který rozkryl Berdychův gang, v němž se spojili zločinci s policisty.

Detektivové prosí o radu

U policie už to dál nešlo, byl na nás takový tlak, že jsme nemohli nic vyšetřit," říká menší svalnatý muž středního věku. Teď pracuje jako sportovní trenér mládeže v jednom větším českém městě (podrobnosti nechce z obavy o svou bezpečnost zveřejnit). V jeho kanceláři visí plakáty oštěpařů Železného a Špotákové a zvenčí je slyšet dětské dovádění.

I Plaňanský se zapojil do vyšetřování vraždy Františka Mrázka. Pracoval také na objasnění zhruba pětatřiceti vražd v podsvětí, k nimž došlo v posledních deseti letech.

"Najednou státním zástupcům přestávaly stačit důkazy, které jim jindy stačily," popisuje okamžik, kdy se mu začalo zdát, že něco nehraje. "Moje nynější práce má výhody. Už nechodím se dvěma pistolemi a nestává se mi jako dřív, že dvě noci týdně probdím," vypočítává.

Najednou mu zazvoní mobil. Jeden z detektivů ÚOOZ potřebuje poradit, co v jakém spise najde. Výmluvný fakt o tom, že bude policii trvat ještě dlouho, než zkušené detektivy nahradí.

Stejně jako Jan Kubice a jeho podřízení už není u policie ani druhá parta detektivů, která měla na kmotra podsvětí spadeno. Od konce 90. let totiž vyšetřoval Mrázka tým Karla Tichého na protikorupční policii, který na základě svých zjištění založil spis Krakatice, obsahující podezření na celou škálu trestných činů. Tichého tým rozkryl i řadu Mrázkových kontaktů v politice a státní správě, což se mu patrně stalo osudným.

Šírek šéfuje počítačům na vnitru

Vyšetřování zpočátku vedl šéf protikorupční policie Evžen Šírek, který byl následně odvolán. Později se ukázalo, že vyhazov podle všeho "zařídil" Miroslav Šlouf, exporadce premiéra Miloše Zemana a Mrázkův člověk.

I po Šírkovi šla Inspekce ministra vnitra. Obvinila ho z vyzrazení tajných dat, takže musel z protikorupční služby odejít. Soud ho očistil.

Šírek dnes šéfuje počítačovému oddělení na ministerstvu vnitra a s novináři nemluví. "Žádnou funkci už v policii nezastávám," řekl MF DNES. Podle jeho bývalých spolupracovníků je Šírek rád, že může v klidu uživit svou rodinu.

Jeho podřízení Karel Tichý, Oldřich Kopp a Milan Dvořák ve vyšetřování Krakatice ještě nějakou dobu pokračovali, ale i oni toho nakonec museli nechat. Elitní protikorupční detektivové však nepracovali jen na Mrázkovi.

Stojí i za obviněními uprchlých podnikatelů Radovana Krejčíře nebo Tomáše Pitra. Kopp s Dvořákem vrátili služební průkazy poté, co policistům (oni sami se akce neúčastnili) v roce 2005 při zatýkání utekl Radovan Krejčíř a vyměnilo se vedení protikorupční policie.

Karel Tichý vydržel na protikorupční policii až do ledna 2007. Opustil řady policie až poté, kdy jej Inspekce ministra vnitra začala stíhat za zneužití pravomoci veřejného činitele.

Práce v agentuře za patnáct tisíc

Státní zástupce později vyšetřování zastavil jako nesmyslné. "Důvodem, který mne vede k odchodu od policie, je zhoršení mého zdravotního stavu, ke kterému došlo v roce 2006 po nástupu nového vedení útvaru. Na mém zdraví se podepsal neustálý tlak rozpracovaných osob, zejména Pitra, Krejčíře, Mrázka a Starky, Inspekce ministra vnitra, policie a vedení útvaru. Práce u útvaru mi byla soustavně znechucována cíleným únikem informací, paděláním poznatků, poskytováním nepravdivých údajů novinářům a neochotou vedení reagovat i na závažné informace o trestné činnosti získané při činnosti v rámci kriminálního zpravodajství," napsal Tichý do žádosti o propuštění od policie, kterou má MF DNES k dispozici.

Tichý po odchodu od policie nemohl najít práci. "Nakonec mne zaměstnal známý v bezpečnostní agentuře. Beru patnáct tisíc čistého," prozrazuje.

Byli tedy zmínění elitní detektivové skutečně rozprášeni proto, že se při vyšetřování Mrázka dostali příliš blízko mafiánovým kontaktům na politiky? To lze těžko dokázat, leccos tomu ale nasvědčuje.

Je dobré si ale na závěr připomenout nedávný výrok premiéra Mirka Topolánka o vyšetřování Mrázka. "Policie a tajné služby to možná chtěly řešit, ale byly umlčeny či zastrašeny. A ten stav trvá dodnes," řekl.

co dnes dělají

Jan Kubice
- bývalý ředitel ÚOOZ (1995-2007)
– nyní vlastní bezpečnostní agenturu

Jaroslav Hruška
– bývalý hlavní vyšetřovatel vraždy Mrázka
– dnes ekologický zemědělec

Petr Plaňanský
– bývalý expert na násilí ÚOOZ
– dnes sportovní trenér dětí

Evžen Šírek
– bývalý šéf protikorupční policie
– nyní ředitel počítačového odboru na ministerstvu vnitra

Karel Tichý
– bývalý šéf týmu vyšetřovatelů spisu Krakatice
– dnes zaměstnanec bezpečnostní agentury

Oldřich Kopp a Milan Dvořák
– bývalí detektivové, kteří vyšetřovali Krakatici
– Kopp je dnes v důchodu, Dvořák spravuje nemovitosti

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video