Budova ruské ambasády v pražské Bubenči | foto: David Port, MAFRA

Ruská ambasáda potvrdila, že tři její pracovníci opustili Českou republiku

  • 42
Tři vyhoštění členové ruského diplomatického personálu odjeli z České republiky v termínu. Ministerstvu zahraničních věcí to oficiálně potvrdila ruská ambasáda v Praze. Česko Rusy vyhostilo v reakci na otravu bývalého ruského agenta Sergeje Skripala v Británii. Londýn z útoku obviňuje Moskvu, která to popírá.

Mluvčí ministerstva zahraničí Irena Valentová neměla o odjezdu ruských pracovníků konkrétnější informace. „Bylo důležité dodržet termín 1. dubna, to se stalo,“ řekla. Zopakovala také, že ministerstvo předpokládalo, že ruská strana diplomatické zvyklosti dodrží. 

„V minulosti se nikdy nestalo, že by někteří neuposlechli, když jsou označeni za nežádoucí osoby,“ dodala mluvčí. Nedávalo by to podle ní ani smysl, protože nežádoucí osobě po uplynutí termínu k odjezdu zanikají veškeré diplomatické výsady a imunity.

Ministr zahraničí Martin Stropnický (ANO) informoval ruského velvyslance Alexandera Zmejevského o vypovězení tří osob v pondělí 26. března. Lhůta, kdy společně s rodinnými příslušníky museli opustit Česko, vypršela v neděli (více v článku Babiš oznámil vyhoštění tří Rusů z ambasády v Česku kvůli útoku v Británii). Jména konkrétních osob se podle diplomatických zvyklostí nezveřejňují.

Bývalý agent ruské vojenské rozvědky a pozdější spolupracovník britské tajné služby Skripal a jeho dcera byli začátkem měsíce v jihoanglickém Salisbury terčem útoku nervově paralytickou látkou označovanou jako novičok. Británie tvrdí, že za útokem je s největší pravděpodobností Rusko, Moskva to odmítá (více v článku Johnson viní z otrávení exagenta Rusko, Putin podíl Moskvy popřel). 

Kvůli kauze Skripal vypověděly téměř tři desítky zemí kolem 150 ruských diplomatů. U většiny států včetně Česka reagovala Moskva recipročně a vypověděla stejný počet pracovníků příslušných ambasád (více v článku Rusko rozhodlo o odvetě: vyhostí tři české diplomaty a desítky dalších).

Tři čeští diplomaté mají lhůtu k opuštění Ruska do 5. dubna. „V tuto chvíli se odjezd procesuje a my samozřejmě termín 5. dubna dodržíme,“ uzavřela Valentová.

26. března 2018

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video