Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: MAFRA

Školství spustilo nové stránky na hledání škol i sportovních klubů

  • 2
Česká školní inspekce spustila nový portál, kde bude možné podle podrobných kritérií vyhledat školy všech zřizovatelů od mateřských až po vyšší odborné. Zatím jsou k dispozici podrobná data o třech stovkách škol. Rodiče si často stěžovali na složité vyhledávání informací o středních školách.

Rejstřík škol zveřejnila na svém webu Česká školní inspekce (celý ho najdete zde).

Vedle informací zahrnutých v rejstříku školských zařízení dostupném na stránkách ministerstva školství bude obsahovat i další podrobnosti, uvedl ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal. "Jsou tam rozšiřující informace týkající se velikosti školy, školního vzdělávacího programu, personálního zajištění, dostupnosti nebo v případě soukromých škol i ceny školného," řekl.

Vyplnění údajů je dobrovolné, záleží na vedení jednotlivých škol, jaké informace poskytne. Vznik iPortálu byl financovaný z evropských peněz v rámci projektu Niqes.

Většina škol má vlastní internetové stránky a rodiče i samotní zájemci o studium si mohou najít potřebné informace prostřednictvím běžného vyhledávače. Podle ministra školství Marcela Chládka (ČSSD) jim oficiální rozcestník ušetří čas a práci. "Stovky rodičů za mnou chodí, že ten systém je nepřehledný především v oblasti středního školství. Stěžují si, že mají velký problém se vyznat v přemíře informací, kterými jsou zahlceni. Ministerstvo bude garantovat pravdivost údajů," řekl. Vyzval zároveň ředitele, aby vyplnili co nejpodrobnější informace o své škole.

Na webu jsou nově i sportovní akce pro děti

Ve stejný den začaly fungovat speciální internetové stránky o sportu pro děti Sport v okolí. Mapují nabídku sportovních akcí organizovaných kluby po celé republice a vznikly díky společné aktivitě Českého olympijského výboru (ČOV) a ministerstva školství. Na stránce sportvokoli.cz si mohou děti i široká veřejnost vybrat ze zhruba 800 náborů a dnů otevřených sportovišť, nejvíce z nich se koná v Praze.

"Chtěli jsme, aby si každý mohl zkusit bezplatně jakýkoliv sport poblíž svého bydliště a mohl se rozhodnout, který se mu zamlouvá nejvíce, nebo pro sebe najít novou aktivitu," uvedl ministr školství, mládeže a tělovýchovy Marcel Chládek (ČSSD).

Synonymem pro masové sportování všech generací je podle něj například Česká obec sokolská. "V tělocvičnách si najdou vhodnou pohybovou aktivitu senioři i mládež, pro kterou ani není vhodné se do určitého věku specializovat výhradně na jediný sport," doplnil.

Sportovní ředitel ČOV Martin Doktor připomněl, že v Česku se pravidelně hýbe jen necelá třetina obyvatel. "Pasivní životní styl je u nás vlastní dospělým i mladým. Například až 40 procent dětí tráví před obrazovkou čtyři a více hodiny během pracovního dne. Hlavně u nich musíme vytvořit trvalý vztah k pohybu," řekl dvojnásobný olympijský šampion v kanoistice z Atlanty 1996.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video