Vít A. Schorm

Vít A. Schorm | foto: Dan Materna, MAFRA

Poslanci vybrali v tajné volbě Schorma jako nového zástupce ombudsmana

  • 8
Poslanci v tajné volbě vybrali jako nového zástupce ombudsmana Víta Alexandra Schorma, který nahradí Moniku Šimůnkovou. Ta rezignovala na konci srpna kvůli sporům s ombudsmanem Stanislavem Křečkem. Nový zástupce ombudsmana se ujme funkce do deseti dnů složením slibu do rukou předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové.

Už před dvěma lety usiloval o zvolení do úřadu ombudsmana. V letech 1996 až 1998 byl Schorm poradcem tehdejšího předsedy Nejvyššího soudu a pozdějšího prvního českého ombudsmana Otakara Motejla. Poté působil jako vedoucí kanceláře někdejšího místopředsedy vlády Pavla Rychetského.

Poslanci měli na výběr ze tří kandidátů. Schorm, kterého navrhl Senát, je nyní vládním zmocněncem pro zastupování České republiky před Evropským soudem pro lidská práva.

Prezident Miloš Zeman jako jeho protikandidáty navrhl právníky Zdeňka Koudelku a Petra Scholze. Koudelka byl dříve poslancem za ČSSD, teď je členem Trikolóry.

Vít Alexander Schorm oba soupeře porazil hned v prvním kole tajné volby, které se zúčastnilo 160 poslanců. Scholz dostal 3 hlasy, Koudelka 57, vítězný Schorm 82 hlasů, o jeden více, než potřeboval.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video