Diskuze

Byl váš praděda v armádě? Pátrejte ve vojenském archivu s pomocí odborníků

Michael Černý z pražských Malešic si řadu let užívá důchodu. Je kapitánem ve výslužbě, dělostřelcem, milovníkem vojenské historie a zejména pak starých, vojenských map. Při pátrání po stopách svého otce, Václava Černého, se obrátil na Vojenský ústřední archiv. Díky zdejším odborníkům se podařilo dohledat většinu jeho vojenského života, ale i nalézt řadu překvapujících informací.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
BP

Píše se zde o dokumentech zničených na Slovensku. Bohužel, velké množství dokumentů se zničilo v r. 2002 po povodni v Karlíně. Tehdejší vedení min. obrany nenašlo peníze na jejich záchranu.

0 0
možnosti
JP

Proč praděda. Mám po dědovi doma dvě dopisnice z Italské fronty. Ve druhé píše že to přežil a vrátí se domů, a pak mám nevím co to je. Jestli je to propouštění doklad nebo cestovní doklad na vlak. Je to v italštině a podepsaný je nějaký Italský generál. Jeho postoje a chování za války ho stály za Heydrichiady život. Neznal jsem ho, jenom vidím jak myslel a jaké měl postoje k životu a válce z jeho deníku. Je překvapivé jak se jeho slova z deníku přesně vyplnila po skončení války. Použil jsem pár listů z jeho deníku na naučné stezce k historii Janova u Hřenska: Přičina a důsledek odsunu.

0 0
možnosti

Naprosto zbytečná instituce., kterou ve výsledku platíme z našich daní.

1 5
možnosti
MV

M18i62l13a83n 74V21i26k

23. 6. 2023 18:05

Zato Vy jste ...(autocenzura)

0 0
možnosti
JR

Můj český děda sloužil za první světové války jako strojník na bitevní lodi Viribus unitis. Dokonce přežil i její potopení. Taky se zúčastnil vzpoury v Boce kotorské.

2 0
možnosti
FH

Praděda bojoval v C. a K. armádě. To tam je taky nebo musím do Vídně?

0 0
možnosti
PP

Ze strany otce mého otce byl můj praděda policejní náčelník pro Kladensko. Ze strany matky mého otce byl praděda zavřenej v koncentráku. Na smrtelné posteli, všechno, co měl, ten pablb odkázal KSČM.

0 0
možnosti
JZ

Praděda byl u husarů, proti Turkům válčíval.

0 0
možnosti

No byl. A slušelo mu to v německé uniformě.

2 0
možnosti

Byl přímo u elektrikářů?

0 0
možnosti
JM

J73a92n 93M16a82r38e18k

1. 5. 2023 16:46

Před asi patnácti lety jsem si zašel na Vítkov, kde jsem se sešel s historikem panem Klimkem (bohužel dnes už nežije) To byl velice nadšený historik legií a situace kolem první světové války. Dal mi spoustu informací m.j. mi dovolil okopírovat celou knihu historie 6tého pluku Hanáckého, kde sloužil můj děda František Suk. S panem Klimkem jsme strávili asi dvě hodiny kdy jsme debatovali o legionářích. Tamtéž pracoval o podplukovník Petr Hofman, který mi dal spoustu kopií dokumentů o službě mého dědy. To jsou ted mé rodinné poklady.

0 0
možnosti
MS

To by snad měl každej vědět, ne. Můj teda jo, v Československé legii R^

0 0
možnosti