Vnitro chce miliardy na policejní vysílačky

P r a h a - 26. ledna 1999 - Pět miliard na dobudování komunikačního systému pro policii, který má zajišťovat francouzská firma Matra, budou dnes požadovat zástupci ministerstva vnitra při jednání Bezpečnostní rady státu. Grulichovi úředníci tvrdí, že pokud vláda tyto peníze neuvolní, policisté budou v terénu odkázáni na telefonní budky. Ministerstvo vnitra vybralo tohoto dodavatele v roce 1994. Jeho vysílačky jsou však podle policistů k ničemu, protože na většině území republiky není signál.
"Je to tak náročný problém, že to nemůže být řešeno v rámci rozpočtu ministerstva vnitra," přiznal minulý týden ředitel odboru spojení a informatiky ministerstva vnitra Jaroslav Mráz. Potíže jsou podle Mráze v tom, že policie není vybavena dostatečným počtem těchto vysílaček a není ani dobudována síť, která by umožnila jejich propojení na celém území státu. Vinu za to, že policie ani po čtyřech letech provozu systému nemá vyhovující spojení, připisuje Mráz pouze nedostatku peněz na české straně. Někteří členové bezpečnostní rady například ministři Jaroslav Bašta a Václav Grulich - mají ovšem v ruce nezávislou studii, v níž autoři doporučují výstavbu Matry zcela zastavit a vypsat nové výběrové řízení. Odborníci v materiálu upozorňují, že existují nabídky zahraničních firem, které by komunikační systém dodaly na klíč za poloviční cenu, než požaduje vnitro na dokončení projektu Matra. "Pokud bude republika trvat na dobudování Matry, zaplatí stát více teď i v budoucnu. Na její systém může dodávat komponenty zase jen Matra, kdežto při konkurenční variantě se na něm může podílet několik výrobců, což je vždycky výhodnější," prohlásil jeden z expertů, Radim Špaček. Zároveň varoval, že se systémem Matra by země mohla mít problémy při vstupu do Severoatlantické aliance. "V rámci NATO je důležité, aby jednotlivé systémy spolu uměly komunikovat. S Matrou by to šlo těžko, protože s ní můžeme komunikovat pouze se Slovenskem. Zbytek Evropy funguje na jiném principu a s Matrou by si nerozuměl," zdůraznil Špaček. Přestože systém Matra neumožňuje propojení mezi jednotlivými složkami Integrovaného záchranného systému a projekt se neustále prodražuje, ministerstvo vnitra nadále odmítá tendr zpochybnit. "Nemáme žádné signály o tom, že by tehdejší výběrové řízení bylo nějak zmanipulováno nebo že by se někdo pokusil někoho uplatit," uvedl mluvčí Grulichova úřadu Jan Decker. I o možné korupci při výběrovém řízení bude dnes jednat Bezpečnostní rada státu. Jeden z jejích členů si ale od výsledku příliš neslibuje: "Sice se o podvodu může mluvit donekonečna, ale dokázat ho bude pravděpodobně nadlidský výkon."
Mezi státy, jejichž policejní komunikační systémy vyhovují evropskému standardu, patří Španělsko (s výjimkou Katalánska), Portugalsko, Velká Británie, Nizozemsko, Belgie, Itálie, Rakousko, Maďarsko, Polsko, Řecko, Turecko, Skandinávie a Německo. Zeměmi, které se rozhodly pro systém Matra, přestože neodpovídá evropským normám, jsou Česká republika, Slovensko, Rumunsko, španělské Katalánsko a část Francie.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video