Vít Rakušan ve Sněmovně s transparentem při řeči Andreje Babiše na mimořádné schůzi věnované Migračnímu paktu. (18. dubna 2024) | foto: Koláž iDNES.cz

Česko bez výjimky, ujištěním navzdory. Co přesně stojí v migračním paktu

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Evropská unie schválila migrační pakt a od roku 2026 budou muset jednotlivé státy přijmout svůj díl uprchlíků nebo se z povinnosti vyplatit. Čeští vládní politici v čele s ministrem vnitra Vítem Rakušanem mírní obavy lidí: budeme mít výjimku, protože jsme přijali uprchlíky z Ukrajiny, a nebudeme muset žádné další přijímat. Tak jednoduché to však rozhodně není, zjistila MF DNES, která celý migrační pakt pročetla.

Je z něj jasné, že nelze spoléhat na to, že Česka se pakt netýká, protože už teď je zde 300 tisíc uprchlíků. Jednoduše proto, že pakt o žádné jasné výjimce pro žádnou zemi nehovoří. Připouští jen možnost, že země, které budou pod migračním tlakem nebo v riziku, že v dalším roce migraci čelit budou, mohou požádat Evropskou komisi o snížení příspěvků nebo počtu uprchlíků. Bude na Komisi, zda to odsouhlasí, či zamítne.

Vymyslíme nějakou právní úpravu, ve které se budou u nás nacházet. Je jasné, že naprostá většina Ukrajinců u nás zůstane. Až přestanou mít dočasnou ochranu, budou tady v jiném režimu.

zdroj z Úřadu vlády

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video