Rada pro výzkum ocenila botanika a popularizátora vědy Václava Větvičku

  • 17
Botanik a popularizátor vědy Václav Větvička získal ve středu Cenu předsedy Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI). V Hrzánském paláci v Praze mu ji předal ministr průmyslu a obchodu a místopředseda RVVI Karel Havlíček. Větvička působí také jako spisovatel, publicista a moderátor.

Ocenění, se kterým se pojí i odměna 350 000 korun, je udělováno za propagaci a popularizaci výzkumu, experimentálního vývoje a inovací.

Jednaosmdesátiletý Větvička vystudoval na Univerzitě Karlově geobotaniku. Od roku 1963 pracoval v Botanickém ústavu Akademie věd. Mezi lety 1975 až 1992 stál v čele Pokusné a aklimatizační stanice v Praze-Černolicích, která se specializovala na záchranné pěstování ohrožených druhů rostlin. 

Tři roky vedl průhonický park, v letech 1997 až 2007 byl ředitelem Botanické zahrady Univerzity Karlovy v Praze, poté měl na starost park zámku Štiřín. Spolupracuje s Českým rozhlasem Dvojka.

V roce 2004 mu Akademie věd udělila medaili Vojtěcha Náprstka. Loni Větvička od prezidenta Miloše Zemana obdržel medaili Za zásluhy v oblasti vědy.Je také autorem a spoluautorem řady odborných i popularizačních publikací. Jeho nejúspěšnější kniha Stromy a keře se dočkala zatím 37 vydání.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video