Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Reportáž skončila 23. 8. 2002 7:27

VELKÁ VODA (22. 8.)

Připravují redaktoři iDNES
ve spolupráci se zpravodaji MF DNES a iDNES.tv,
s využitím informací agentury ČTK

17:41
Národní muzeum, které spravuje sbírky a expozice v mnoha objektech po celé České republice, odhaduje škody způsobené povodněmi na více než 200 milionů korun. Více či méně bylo poškozeno šest objektů.
17:40
Česká filharmonie v září zahájí sezonu v náhradních prostorách. V pražském Rudolfinu totiž povodňová voda zaplavila suterén a celý objekt je dodnes bez dodávky energií.
17:23
Asi na 4,5 milionu korun odhaduje dodatečné náklady na veterinární dozor v důsledku povodní Státní veterinární správa. Částka přitom nezahrnuje výdaje na opravy poškozených budov a zařízení okresních veterinárních správ a veterinárních hygienických středisek.
17:13
Pražský primátor Němec dementoval informace o tom, že město bude žádat pokuty od lidí, kteří neuposlechli výzvy k evakuaci. Hasiči podají žaloby na ty, kvůli nimž nasazovali životy, řekl.
16:45
Pražská energetika upozorňuje obyvatele oblastí postižených záplavami, aby si dali pozor na neznámé muže, kteří nabízejí připojení elektřiny za úplatu. Podvodníci své služby nabízeli v Praze 1 v ulici Karolíny Světlé a v oblasti Prahy 7, sdělil mluvčí Pražské energetiky Petr Holubec.
16:45
Státní plavební správa dokončila předběžné zaměření plavební dráhy na Labi v Ústeckém kraji. Plavba je ale nadále přerušena pro všechna plavidla, řekla Hana Urbanová ze Státní plavební správy v Děčíně. "Nyní musíme zajistit techniku, která umožní detailní zaměření plavební dráhy," upřesnila Urbanová. Termín, kdy bude plavba po Labi obnovena, není podle ní zatím znám.
16:37
Povodeň v českých knihovnách poničila nejméně 660 tisíc knih, časopisů, filmů a historických fondů. Vůbec největší škody, které kdy živelní katastrofa na knihovnách v České republice způsobila, dosahují zatím 380 milionů korun, řekl Vít Richter z Národní knihovny ČR.
16:32
Česká zemědělská a potravinářská inspekce dosud v Praze nezaznamenala jediný případ prodeje potravin, které zaplavila povodeň. Prodejce namátkově kontroluje denně 15 pracovníků inspekce.
16:07
Pražská energetika již zapojila téměř 20 tisíc zákazníků z více než 60 tisíc, kteří museli být odpojeni během vrcholících záplav. Firma také dosud zprovoznila 255 trafostanic z 520 zařízení vypnutých či zaplavených povodní.
16:06
Státní úřady a ministerstva nejsou v naprosté většině pojištěny proti rizikům povodní či záplav. Na základě rozpočtových pravidel jim pojištění umožňuje pouze souhlas zřizovatele, který jej ale kvůli výraznému zvýšení rozpočtu běžně neuděluje. Platby za pojistky několikanásobně převyšují škody, informoval mluvčí ministerstva financí Jaroslav Třoska.
16:02
Kvůli narušené statice jsou po záplavách stále uzavřeny části ulic v oblasti pražských Holešovic. Vedle tří domů v ulici Komunardů sledují statici i budovu v ulici Za elektrárnou a další dům v Přístavní ulici, neboť navazuje na narušený dům v Komunardů, řekli pracovníci krizového štábu sedmé části.
16:01
O 14 dní delší prázdniny budou mít pražské základní školy, které poničila velká voda nebo v nich stále ještě bydlí evakuovaní lidé. Vedení hlavního města doporučilo ředitelům středních škol, aby i oni začátek školního roku kvůli složité dopravní situaci v Praze odsunuli, řekl pražský primátor Igor Němec. Seznam středních škol a gymnázií s delšími prázdninami magistrát zveřejní v úterý.
15:59
Stavební úřad Prahy 6 nařídil demolici dvou domů, které zatopila voda v Šáreckém údolí. Již ve středu stavební úřad nařídil zbourání dvou průmyslových objektů v Papírenské ulici. Dalších pět průmyslových budov v Papírenské bude třeba zbourat částečně. Po revizi povolil úřad k okamžitému užívání 69 domů. Dalších 54 domů budou moci lidé užívat do jednoho měsíce. Devět domů, z nichž většina je v Šáreckém údolí, může být užíváno až po rekonstrukci.
15:35
V obci Libiš na Mělnicku kvůli záplavám zřejmě spadne dalších 70 rodinných domků. Místo, jemuž se dříve říkalo chaloupky, nyní místní nazývají Boudastrasse. "Jde o starou zástavbu z 19. století, domky jsou z nepálených cihel, takzvaných buchet," řekla starostka města Jindra Hudcová. Podmáčené objekty zkoumají statici. K demolici je již definitivně určeno asi 20 domů u silnice.
15:22
Zzavřená Strakonická ulice stále komplikuje dopravu na Praze - západ. Podle DITA zůstávají stále uzavřeny silnice II/102 mezi Davlí a Zbraslaví a silnice II/115 mezi Černošicemi a Radotínem. Zatím je Strakonická průjezdná pouze pro vozidla integrovaného záchranného systému. Podle neoficiálních informací DITA by Strakonická mohla být pro automobilový provoz otevřena již příští týden.
15:07
Ochránci z Valašského Meziříčí na Vsetínsku zpracovávají v těchto dnech příručku pokynů k likvidaci povodňových škod. Poradí, jak čistit a dezinfikovat studny, odčerpávat vodu ze sklepů, likvidovat uhynulá zvířata či vyčistit kanalizaci. Příručku by měli mít příští týden k dispozici dobrovolníci, kteří chtějí pomáhat v postižených oblastech.
15:06
S odstraňováním následků rozsáhlých záplav v České republice pomáhá přes 200 zahraničních hasičů. Nejpočetnější skupinou jsou hasiči z Německa, přijeli i Poláci, Belgičané, Švédové a Slováci.
14:59
Zhruba tisíc lidí z celkového počtu 1400 zaměstnanců neratovické Spolany již chodí do práce. Výroba je sice dosud mimo provoz a její úplné obnovení bude trvat asi tři měsíce, ale většina pracovníků uklízí a čistí areál či opravuje poničená zařízení.
14:56
Dva úseky zůstávají neprůjezdné v okrese Praha - západ.Největší škody napáchala voda na silnici II/102 mezi Zbraslaví a Štěchovicemi, kterou prakticky odplavila. Obnova vozovky si zde vyžádá několika měsíců a přijde na 24 milionů korun. I když je v oblasti už průjezdná obec Davle, řidiči stále neprojedou ani trasou Davle - Štěchovice po silnici II/102. Pro silniční dopravu je dosud uzavřen i úsek silnice Sedlec - Roztoky na sever od Prahy, podél železniční trati Praha - Kralupy nad Vltavou. Rozvodněná řeka sem nanesla velké vrstvy bahna, které dosud nejsou odklizeny. Na Berounsku jsou podle tamní policie průjezdné všechny silnice a platí zde pouze tři dopravní omezení. Prvním je úsek silnice II/116 před Hýskovem, kde se opravuje opěrná zídka. Kvůli úklidu obce pak omezují dopravu i na místních komunikacích v Srbsku a Hlásné Třebani.
14:45
Řidiči (kromě místních) na Ústecku neprojedou silnicí II/261 Ústí n.L. – Svádov – V. Březno – hranice okresu Děčín. Neprůjezdná je i část V. Žernosek. Na Litoměřicku zůstávají zavřeny úseky III/00815 - Mlékojedy, III/24055 Černěves – Lounky, III/00814 České Kopisty, III/24050 Horní Počáply – Hněvice, III/24052 Staré Vědomice, I/261 úsek Litoměřice – Křešice, II/261 Libochovany – Sebuzín, III/24056 Nučničky – Hrobce.
14:38
Severočeští silničáři opět uzavřeli průtah obcí Chodouny na silnici II/240. Na Teplicku je zavřena i trasa na silnici I/8 (tř I/27) Dubí – Cínovec a také úsek Dubí Horská Bystřice na III/25347. Na Chomutovsku je dál neprůjezdný Načetín na III/25211. Na Mostecku řidiči neprojedou silnicí III/25220 mezi Horou Sv. Kateřiny a Brandovem.
14:31
Vodácká sezóna kvůli povodním na některých řekách téměř skončila. Toky, jejichž koryto je po záplavách poškozeno, nelze sjíždět. Patří mezi ně Vltava, Otava, Lužnice a řeky na Plzeňsku, včetně Berounky, informoval Vojtěch Jančar z Českého kanoistického svazu.
14:29
Státní fond životního prostředí uvolní podle ministra životního prostředí Libora Ambrozeka několik set milionů korun na program obnovy kanalizační sítě a čistíren odpadních vod v záplavami postižených oblastech. Ten zahrnuje i peníze na nynější sanační práce, tedy odbahnění, vyčištění a vysušení.
14:01
Svaz měst a obcí vyzval obce, aby finančně nebo jinak pomohly městům a vesnicím postiženým záplavami. Svaz zveřejnil seznam stovky obcí do 10000 obyvatel, které kraje vybraly jako nejvíce postižené, a jejich obecní nebo přímo povodňové účty.
13:58
Polsko a Maďarsko poskytnou České republice pomoc při likvidaci následků ničivých povodní. Na summitu hlav států visegrádských zemí v Častolovicích na Rychnovsku to slíbili prezidenti Kwašniewski a Mádl. Česko by tak v nejbližších dnech mělo obdržet například dezinfekční prostředky, vysoušeče či vakcíny proti žloutence a další léky celkem za několik milionů korun.
13:49
Ministerstvo průmyslu a obchodu bude mít letos na pomoc podnikům po povodních 500 milionů korun. Peníze podle ministra Jiřího Rusnoka resort získá z částky, kterou v roce 2002 obdržel stát jako mimořádný výnos z prodeje dluhopisů. O jejich použití na povodňové účely ve středu rozhodla vláda, musí ho však ještě schválit parlament.
13:41
Dvacetitisícový příspěvek na obnovu zatopených bytů schválili pražští radní už pro dvě stovky žadatelů. Radní Zdeněk Kovářík odhaduje, že se o dotaci od města zatím přihlásilo asi 1000 Pražanů. Magistrát na tyto účely zatím vyčlenil 20 milionů korun. Pro povodní postižené Pražany má magistrát hlavního města asi 270 volných bytů.
13:39
Do pražského Karlína budou od pátku moci i zaměstnanci tamních firem, aby mohli pomáhat s úklidem po povodni. Místní obyvatelé si zase budou moci přivést na pomoc při čištění i lidi, kteří v zóně nebydlí.
13:30
Nejméně do roku 2004 potrvá podle ministra kultury Pavla Dostála v jeho resortu havarijní stav, který způsobily letošní záplavy. Předběžné škody na památkových objektech, sbírkách a kulturních institucích zatím dosahují asi 2,3 miliard korun. I přesto, že byly některé z nich poničeny, se ale už otevřely všechny jihočeské hrady a zámky, které spravuje Státní památkový ústav v Českých Budějovicích.
13:26
Počet domů na Mělnicku, které se kvůli povodním zřítily nebo jsou určeny k demolici, již dosáhl 227. Aktuální údaje ale získala okresní povodňová komise zatím pouze u dvanácti z 22 obcí zasažených povodněmi. Celkový počet zřícených budov bude proto na území okresu zřejmě ještě vyšší. Již v předběžném součtu je jasné, že nejkritičtější situace je v Zálezlicích, kde bude odstraněno 75 rodinných domů.