Ve volbách může uspět Železný i Zieleniec

  • 22
Tři týdny před volbami se potvrzují šance na evropská křesla u dvou uskupení, která si do názvu dala slovo "nezávislí" a do čela kandidátky známou tvář: Vladimíra Železného a Josefa Zieleniece.

Železného Nezávislým by podle posledního průzkumu agentury SCaC pro MF DNES, Český rozhlas a Českou televizi dalo svůj hlas devět procent voličů a spolu s Železným by v Evropském parlamentu zasedla i druhá na kandidátce, bývalá novinářka Jana Bobošíková.

Volební koalici Sdružení nezávislých kandidátů a Evropských demokratů by volilo sedm procent voličů, a i to by stačilo na dvě křesla - to druhé by vedle lídra Zieleniece připadlo bývalé velvyslankyni Janě Hybáškové.

Výsledky posledního průzkumu víceméně potvrdily stávající rozložení sil: ODS by se mohla těšit na devět mandátů (dokonce si o tři procenta polepšila). Po čtyřech mandátech by získali sociální demokraté a komunisté, kteří se "přetahují" o pozici dvojky za suverénní ODS.

Tentokrát se na druhém místě znovu objevila ČSSD, rozdíly jsou však minimální. "Na svém" se drží i lidovci, kterým deset procent preferencí dává šanci na tři křesla. Pod pěti procenty stále zůstává Unie liberálních demokratů - stejně jako zelené by je volila tři procenta.

K volbám se podle průzkumu chystá 47 procent lidí. A to je špatná zpráva hlavně pro ČSSD. Data totiž ukazují, že právě mezi "nevoliči" mají sociální demokraté potenciálně slušnou podporu: volila by je čtvrtina těch, kteří se však k červnovým volbám vůbec nechystají, jedenáct procent je z kategorie "spíše volit nebudu".

"Je to tradiční problém sociální demokracie nejen u nás, ale i v řadě dalších evropských zemí," říká volební lídr ČSSD Libor Rouček. "Naše šance jsou vždycky vyšší, pokud je vysoká i volební účast. Proto jsou naše výsledky nejlepší při volbách do sněmovny."

Jak by strany uspěly ve volbách
ODS 30 % (+3) 
KSČM 12 % (-2)
ČSSD 13 % (+2)
KDU-ČSL 10 % (+1)
Nezávislí 9 % (-)
Sdružení nezávislých a Evropští demokraté 7 % (+2)
Ostatní 13 %
Unie liberálních Demokratů 3 % (-)
Strana zelených 3 % (-1)

Pozn: čísla v závorce ukazují, jak se preference změnily od posledního měření předminulý týden

Pramen: SC&C, exkluzivní průzkum pro MFD


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video