Tisová připomíná kvůli ptačí chřipce válečnou zónu. Hasiči na poli u Tisové pálili zbytky nakažené slámy.

Tisová připomíná kvůli ptačí chřipce válečnou zónu. Hasiči na poli u Tisové pálili zbytky nakažené slámy. | foto: Radek Kalhous, MF DNES

V Tisové se kvůli vybitým slepicím změní jídelníček

  • 15
Otázku, kde sehnat vajíčka, většina Čechů neřeší. Jdou pro ně do obchodu. Je však jedna výjimka. Obec Tisová, kde je to otázka dne. Kvůli ptačí chřipce tam museli vybít drůbež, kterou měl skoro každý. V místním obchodě vajíčka nevedou. Lidé je nekupovali, potrpěli si na ta vlastní.

"Na chemická vejce si nezvyknu. Ten měsíc karantény si je budu kupovat v okolních vesnicích," říká jeden z obyvatel Tisové.

Jiní zase přemýšlejí nad tím, jestli by vedoucí obchodu vajíčka kvůli současné situaci přece jen neměl objednat. A není to jediná otázka, která lidi v Tisové trápí. Uvažují i nad tím, jestli by teď v prodejně raději neměli mít více hovězího masa.

Obcí, která na pár dní připomínala bojovou zónu, se ještě v neděli nesly vojenské povely a míhaly se tam postavy v chemických oblecích. Likvidace ohniska ptačí chřipky však už končila.

Zatímco lidé nadávali, že padesát korun náhrady za utracenou slepici je málo, hladinu místního rybníčku nevzrušeně čeřila labutí rodinka.

Na rozdíl od sedmi tisíc utracených slepic a krůt ji veterináři ušetřili. Otestovali jen, zda se v labutím trusu nenachází nebezpečný virus H5N1. Výsledek byl negativní, nechali tedy labutě naživu.

Zaměstnanci farmy, kde chřipka vypukla, se zase trápí otázkou, jestli neskončí jako nezaměstnaní. Ale šéf firmy jim slibuje, že je dočasně zaměstná jinde.

Starosta Vojtěch Eliáš u nedělního oběda, ke kterému si uvařil těstoviny s jahodami, připomněl další nevyřešenou věc. Začíná zjišťovat, jestli někdo proplatí obci obrovské spousty vody, kterou spotřebovali záchranáři při odmořování farmy. Vždyť Tisová má jen čtyřmilionový rozpočet.

Chcete vědět více?

Jak bude dál postupovat obec Tisová? Uživí se tamní lidé? Více najdete v dnešní MF DNES.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video