Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: MF DNES

V Česku žije podle odhadů až 400 tisíc cizinců v ilegalitě

  • 99
Podle údajů Českého statistického úřadu žilo v Česku na konci roku 2010 legálně 424 tisíc cizinců. Počet "ilegálů" by ale mohl dosahovat podobného počtu: až 400 tisíc. Vyplývá to z domněnek odborníků na migraci Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Odborníci pro stanovení hrubých odhadů zvolili různé metody. Dotazovali se také těch, kteří s migranty pracují. Studie pak odhadovaná čísla podpořily. "Migrace je daleko vyšší, než ukazují statistiky," podotkla Eva Janská z katedry sociální geografie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Vietnamci jsou pilnější než Češi, pracují o 12 hodin týdně víc

Třetina všech cizinců, kteří v ČR žijí legálně, je v Praze. Do velkých měst by mohli podle expertů mířit i ilegálové. "Velká města nabízejí možnosti, ale skýtají i anonymitu," polemizovala Janská.

Česko v minulosti k cílům migrantů nepatřilo. Od druhé poloviny 19. století zemi opouštělo víc lidí, než kolik jich přicházelo. Výjimkou bylo podle Janské předválečné období s vlnou Němců. Zlom nastal až po pádu komunismu.

Příliv cizinců od roku 2008 pak přibrzdila krize. Kvůli ní podle vládní zprávy o situaci národnostních menšin ztratilo práci a má existenční problémy mnoho ukrajinských migrantů. Někdy pak dokonce sklouzli do ilegality. Přitom to byli i lidé, kteří v ČR byli léta i s rodinou a chtěli se tu usadit, uvedla Janská.

Přijedou legálně, ale po vypršení lhůt se nevracejí

Neziskové organizace na pomoc cizincům už léta upozorňují na to, že v Česku žije a pracuje mnoho lidí ze zahraničí "načerno". Někteří z nich se do země dostanou na turistické vízum, jiní přijedou legálně za prací. Po vypršení lhůt a povolení se řadě z nich nepodaří doklady obnovit, do vlasti se ale vracet nechtějí. Skončí tedy jako ilegálové. Některé státy v minulosti už přistoupily k takzvané regularizaci. Mnohým nelegálním cizincům jejich pobyt za určitých podmínek legalizovaly.

Podle údajů Českého statistického úřadu žilo v Česku na konci roku 2010 legálně 424,3 tisíce cizinců. Nejpočetnější cizineckou menšinou jsou Ukrajinci, kterých tu pobývá 124 tisíc. Následují Slováci (72 tisíc) a Vietnamci (60 tisíc).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video