Ministerstvo průmyslu a obchodu v ulici Na Františku. Stavba byla dokončena v...

Ministerstvo průmyslu a obchodu v ulici Na Františku. Stavba byla dokončena v roce 1934. | foto: openhousepraha.cz , Metro.cz

Státní zastupitelství obžalovalo úředníky, kteří připravili stát o miliardy

  • 40
Vrchní státní zastupitelství podalo žalobu na tři úředníky ministerstva průmyslu a obchodu, kteří způsobili škodu 4,5 miliardy korun při čerpání evropských dotací. Peníze zpronevěřili kvůli dohodě mezi ministerstvem a Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou o vytvoření záručního fondu v rámci Operačního programu Podnikání a inovace 2007 - 2013.

Podle žalobců porušila trojice úředníků povinnost při správě cizího majetku a dopustila se poškození finančních zájmů Evropské unie. „Obvinění se žalovaného jednání dopustili z pozic úředníků Ministerstva průmyslu a obchodu ČR,“ uvedl státní zástupce Ondřej Trčka z Vrchního státního zastupitelství v Praze.

24.května 2018 v 14:07, příspěvek archivován: 24.května 2018 v 14:21

VSZ v Praze podalo k MS v Praze obžalobu na 3 osoby pro zločiny porušení povinnosti při správě cizího majetku dle § 220 odst. 1, 3 tr. zákoníku a poškození finančních zájmů Evropské unie dle § 260 odst. 2, 5 tr. zákoníku. https://t.co/twKZlAsbdS

České republice podle spisu způsobili škodu přes 2,7 miliardy korun. Dalších 1,8 miliardy Kč je škoda způsobená Evropské unii neoprávněným použitím peněz z Evropského fondu pro regionální rozvoj.

Přidělování dotací na MPO podle ministra Tomáše Hünera (za ANO) dlouhodobě provázela řada pochybností a podezření. „Byla to jedna z věcí, které jsem okamžitě po svém příchodu na ministerstvo změnil, aby se nic podobného nemohlo v budoucnosti zopakovat,“ uvedl ministr.

Podnikatelské záruky v letech 2007 až 2010 přidělovala Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB), v níž tehdy stát vlastnil dvoutřetinový podíl. Ve dvou programech Záruka a Progres využila na záruky 5,7 miliardy korun z evropského operačního programu Podnikání a inovace. Peníze na záruky ale ČMZRB dostala bez výběrového řízení, i když tehdy třetinu jejích akcií držely soukromé banky Česká spořitelna a Komerční banka. Tyto banky také nejčastěji garantované úvěry poskytovaly.

Chyby v poskytování záruk popsala kontrolní zpráva Bruselu z roku 2011. Po třech letech vyjednávání stát přijal pokutu 1,83 miliardy Kč za program Záruka. Stíhání úředníků ministerstva průmyslu zahájili kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) v září 2016.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video