Exposlanec Doležal (vpravo) a radní Hrdlička se dnes zpovídají před soudem.

Exposlanec Doležal (vpravo) a radní Hrdlička se dnes zpovídají před soudem. | foto: David Port, MF DNES

Úplatek jsem nevzal, tvrdil exposlanec Doležal u soudu

  • 136
Soud začal projednávat kauzu Vladimíra Doležala. Ještě nedávno byl ctihodným poslancem ODS. Od rána se ale brání tvrzení policie i žalobce, že si řekl o úplatek 800 tisíc korun. "Nic jsem nevzal," brání se. Spolu s ním je obžalovaný i pražský radní Hrdlička. Soud se postupně vyvíjí v jejich prospěch.

Nebýt oné události, kdy si Doležal podle policie řekl o úplatek, téměř jistě by dnes seděl v Poslanecké sněmovně a patřil mezi nejznámější pražské politiky. Místo toho stojí před soudem, od kterého může odejít i s několikaletým trestem.

"Žádný úplatek jsem nežádal," prohlásil Doležal podle zpravodaje MF DNES, který sleduje líčení v jednací síni.

Vladimír Doležal zastupoval ODS ve Sněmovně minulé volební období. Když se chystal k další kandidatuře, provalily se informace o jeho vyšetřování.

Útvar pro odhalování korupce tvrdil, že si řekl v roce 2004 úplatek od provozovatelů tržiště a autobazaru za to, že jim pomůže s prodloužením nájmu. Příslušná radniční komise v Praze 10 totiž prodloužení zamítla a podnikatelům hrozilo, že budou muset skončit.  

Byla to provokace od policie, tvrdí soudcům
Doležal se dnes snaží soudce i žalobce přesvědčit tvrzením, že policie po něm "šla" neoprávněně. "Celý ten případ byl útokem na mou osobu. Rok mi odposlouchávali telefon, chtěli se zřejmě dostat k jiným informacím," tvrdí.

Ve své emotivní obhajobě se nejčastěji zmiňuje právě o policistech. "Byla to provokace od policie," prohlašuje. Já jsem se s Dvořákem už nechtěl sejít, on ale na mě tlačil," vysvětluje.

Michal Dvořák - byl jeden z majitelů autobazaru. Právě on policistům oznámil, že Doležal po nich chce 800 tisíc. Na další schůzce s Doležalem už měl Dvořák u sebe odposlouchávací zařízení.

Obžalovaný je i nynější pražský radní Hrdlička
Exposlanec Doležal ovšem není na lavici obžalovaných osamocený. Po pravé ruce sedí vedle něj Tomáš Hrdlička, dřívější i současný radní Prahy 10 za ODS.

Tento komunální politik totiž podle policie sehrál v celé věci dosti podstatnou úlohu. Hrdlička byl totiž šéfem komise, která měla velký vliv na to, zda provozovatelé autobazaru budou moci dál na Praze 10 podnikat nebo ne.

Právě Hrdlička  se účastnil také schůzky, na které se sešli provozovatelé autobazaru a Doležal. Policisté přitom tvrdí, že Hrdlička si řekl o úplatek 800 tisíc korun.

Výpověď korunního svědka nezní věrohodně
Průběh dnešního soudu se ale začal vyvíjet ve prospěch obou obžalovaných. Zpravodaj MF DNES totiž sdělil, že výpověď důležitého svědka Michala Dvořáka - tedy spolumajitele autobazaru - vyzněla značně nevěrohodně.

Dvořák působil zmateně, na řadu otázek soudu nedokázal odpovědět. Navíc sdělil, že na protikorupční policii se dostal přes svou známou, která tam pracuje.

"Řekla mi, že mě seznámí s některými lidmi z policie," sdělil dnes soudu před polednem.

Navíc přítomné takřka šokoval dosud neznámou informací - už přes rok je pod policejní ochranou.

Když se ho soudce zeptal, proč je pod ochranou, čeho se bojí, jeho odpověď byla opět zmatená. "Cítím se ohrožen," řekl bez jakýchkoliv podrobností.  

Přineseme další informace.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video