(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Jan Salač, MAFRA

Slovenský soud vydal do ČR rodiče, kteří ve Strakonicích unesli syny

  • 13
Slovenský soud vydal do České republiky rodiče, jež unesli loni své dva syny z dětského výchovného centra ve Strakonicích. Tamní policie obvinila rodiče z únosu. Strakonický soud rozhodl, že muž bude stíhán na svobodě, žena je ve vazbě.

Slovenský soud rozhodl o vydání rodičů do České republiky koncem minulého týdne. Policie proti dvojici vede trestní stíhání pro podezření z trestného činu únosu.

„Trestní řízení pro podezření z trestného činu únosu muže probíhá na svobodě, neboť nebyl soudem akceptován podnět k návrhu na vzetí do vazby podaný policií,“ uvedla v pondělí strakonická policejní mluvčí Jaromíra Nováková. Žena je podle ní stíhána vazebně i pro podezření z trestného činu ohrožování výchovy dítěte.

Rodiče unesli své syny loni v polovině října ze strakonického dětského centra. Policisté vyhlásili po dětech pátrání a na rodiče následně vydali evropský zatykač. Lidé zahlédli pohřešované v německém Freyungu. „Únos dětí byl promyšlený, na parkovišti měli připravené auto, se kterým i s dětmi odjeli do zahraničí,“ řekla Nováková.

Na rodiče byl vydán evropský zatykač. Hledaná dvojice se po 14 dnech přihlásila na krizovém centru na Slovensku, kde předala děti do péče zaměstnancům centra.

Českokrumlovský soud loni v říjnu v řádném líčení nařídil za nepřítomnosti dotčených ústavní výchovu sourozenců. Podle soudu rodiče zanedbávali péči o syny, což ohrožovalo jejich další tělesný a duševní vývoj. Nařízení o ústavní výchově podle zákona platí na tři roky, ale lhůtu lze s ohledem na vývoj zkrátit.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video