Demonstrace v Praze na podporu Ukrajiny během ruské agrese (22. února 2022)

Demonstrace v Praze na podporu Ukrajiny během ruské agrese (22. února 2022) | foto: Michal Turek, MAFRA

Čeští Ukrajinci mají strach o rodiny. Na dálku popisují střelbu a otřesy

  • 21
Rusko ve čtvrtek nad ránem zahájilo útok na Ukrajinu. Na dálku útočný akt na svou zemi sledují i Ukrajinci, kteří žijí v Česku. Redakce iDNES.cz s několika z nich mluvila. Všichni mluví o strachu o rodiny. „Lidi se snaží někam utéct. Mám velký strach. Hranice jsou zavřené, nemůžu ani dostat rodinu sem do Česka,“ popsala pro iDNES.cz Olha Andriichuk.

Paní Olha se nyní zrovna vrací z pracovní cesty z USA. Podle svých slov se snažila spojit s rodinou, kterou má na Ukrajině. 

„Sestry rovnou jedou z Kyjeva k mamince, která bydlí sto kilometrů od hlavního města. V Kyjevě je to hrozné. Putin začal válku v pět ráno. Všichni lidé se snaží někam utéct. Mám velký strach. Hranice jsou zavřené, nemůžu ani dostat rodinu sem do Česka,“ vysvětlila situaci paní Olha, která se podle svých slov nemá ani jak dostat na Ukrajinu.

Brzy ráno Rusové útočili i na západu Ukrajiny

Projevy války a ruské agrese vůči Ukrajině zaznamenali již brzy ráno i v západoukrajinském městě Ivanofrankivsk.

Valentyna Vilchynska, která žije a pracuje v Česku, kde má trvalý pobyt, telefonovala domů mamince, která jí o tom řekla. 

„Říkala, že létají vojenská letadla, otřásají se baráky, je slyšet střelbu,“ řekla iDNES.cz Vilchynska.

„Moje sestra neví, jestli se teď vůbec dostane do nemocnice na druhé straně města, kde leží její dcera,“ řekla chvějícím se hlasem Valentyna.

Kdo mohl, již odjel na Ukrajinu

Petro, který žije také v Česku, redakci iDNES.cz ve čtvrtek ráno řekl, že situaci vnímá stejnĕ jako ruskou válku, která trvá již osmým rokem. „Dnes navíc bombardovali všechna strategická města, včetně jihu a západu. Ochránit vzdušný prostor skoro nejde kvůli absenci protiraketových systémů a absenci strategických zbraní, které již roky Ukrajina chce nakoupit a nemůže kvůli blokování Německa a USA,“ popsal pan Petro.

Podle jeho slov každý, kdo mohl, již odjel na Ukrajinu. „Kdo nestihl, již osmým rokem pomáhá obětem ruské války,“ dodal pan Petro. 

Zcela v šoku je z napadení Ukrajiny Ruskem Ukrajinka Ilnara Dudashová z Ukrajinské iniciativy jižní Moravy, „Jsem totálně šokovaná a celá se třesu z toho, co se děje. Upřímně jsem znovu byla dost naivní a představovala jsem si, že pokud dojde k invazi, bude to jen na hraničních přechodech. Ale bohužel bylo bombardováno spoustu vojenských skladů a důležitých budov pro armádu. Bylo zničeno i jedno letiště,“ řekla.

Sama se neodvažuje říct, co Ukrajinu čeká. „Je to ale otevřená válka a já se bojím, že je to konflikt, který ve finále neskončí jen Ukrajinou,“ zdůraznila. Podle ní je důležité informovat české obyvatele o situaci. 

Dudashová žijící na jižní Moravě stejně jako desítky tisíc dalších Ukrajinců očekává, že by mohli přijít z Ukrajiny další lidé.  „Lidé na Ukrajině se postupně začali stahovat z velkých měst a já si myslím, že sem určitě bude nárůst přijíždějících. Bude potřeba poskytnout pomoc těmto lidem,“ dodala.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video