Na svátek Cyrila a Metoděje sirény neuslyšíme, hasiči jejich zkoušku zrušili. Ilustrační foto

Na svátek Cyrila a Metoděje sirény neuslyšíme, hasiči jejich zkoušku zrušili. Ilustrační foto | foto: SDH Kobeřice

Úcta k věrozvěstům umlčela test sirén

  • 10
Celostátní zkouška sirén, která se koná pravidelně první středu v měsíci, tento týden nebude. Náměstek ministra vnitra ji zrušil s ohledem na svátek Cyrila a Metoděje, který připadá právě na středu. Chce tak přistoupit ke státnímu svátku s pietou.

"Akustickou zkoušku koncových prvků varování zrušil generální ředitel HZS a náměstek ministra vnitra Miroslav Štěpán," uvedl mluvčí plzeňských hasičů František Vaško.

Hasiči nemají striktně stanovenou povinnost, aby každou první středu v měsíci uskutečnili test sirén. "Vyhláška uvádí, že se zkouška provádí zpravidla první týden v měsíci. Je tedy na rozhodnutí ministerstva, kdy ji případně zruší," řekl iDNES.cz mluvčí generálního ředitelství HZS Petr Kopáček.

"U svátečních termínů je to běžné. Nechceme rušit pietu významného dne. Systémy jsou v podstatě funkční, což vyplývá z předchozích testování. V Česku je asi šest tisíc sirén, kterých se to týká," dodal.

Opatření, které pro nejbližší středu nedá v poledne zaznít 140sekundovému nepřetržitému tónu, platí pro celé území Česka.

K podobným výjimkám dochází také při krizových situacích, jako jsou například povodně. V dubnu tak ministr vnitra František Bublan zrušil zkoušku sirén kvůli možnému zmatení lidí v zaplavených krajích. - více zde


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video