Diskuze

Uprostřed týdne bude až 19 stupňů, o víkendu se ale znovu ochladí

Meteorologové v následujících dnech očekávají opravdu pestré počasí. Na začátku týdne bude relativně chladno, ve vyšších polohách může i sněžit. Uprostřed týdne přijde jaro a na Moravě může být až 19 °C. O víkendu se však znovu ochladí a na horách opět nasněží.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VD

Vďaka silnému skleníkovému efektu atmosféry Venuše je na Venuši denná teplota rovnaká ako nočná teplota a nemení sa ani teplota medzi jednotlivými dňami. Ak by boli za klimatické zmeny zodpovedné skleníkové plyny, vďaka nárastu koncentrácie CO2 v atmosfére Zeme by sa zmenšovali rozdiely teploty medzi dennou a nočnou teplotou. Vďaka silnejšiemu skleníkovému efektu atmosféry Zeme by sa zmenšovali aj rozdiely medzi jednotlivými dňami a nemohlo by dochádzať k tak náhlym zmenám ako je možné pozorovať v posledných dňoch i rokoch.

Vďaka slabšiemu skleníkovému efektu atmosféry Marsu, sú na Marse podstatne väčšie rozdiely teploty ako na zemskom povrchu. Vďaka slabšiemu skleníkovému efektu atmosféry Marsu dosahuje vietor na Marse rýchlosť až 200 km/h. Aby sa mohli zväčšovať extrémy v počasí muselo dôjsť k zoslabeniu skleníkového efektu atmosféry Zeme.

Hoci americký vedci vedia, že v dnešnej dobe atmosféra Zeme stratí každú sekundu 3 kg vodíka a 50 g hélia, tvária sa že je to prirodzený jav, hoci neexistuje žiaden dôkaz že k tejto strate ľahkých plynov dochádzalo aj v minulosti, keď na obežných dráhach okolo Zeme neboli žiadne družice.

http://faculty.washington.edu/dcatling/Catling2009_SciAm.pdf

Za stratu ľahkých plynov, ktoré tvoria vrchnú časť atmosféry Zeme sú zodpovedné družice. Časť gravitačnej sily ktorá v minulosti držala atmosféru musí v dnešnej dobe držať družice a preto sa začala atmosféra Zeme rozpadať. Vďaka strate ľahkých plynov ktoré tvorili vrchné časť atmosféry je atmosféra Zeme tenšia. Cez tenšiu atmosféru dopadá na zemský povrch viacej slnečného žiarenia a preto v dnešnej dobe denná teplota stúpa rýchlejšie ako v minulosti. Cez tenšiu atmosféru uniká do kozmu viacej tepelnej energie a preto v dnešnej dobe dochádza k tak náhlym a veľkým zmenám teploty.

Aby mohol pokračovať biznis v kozme, snažia sa vedci hodiť zodpovednosť na všetkých ľudí ktorý produkujú emisie. Zníženie koncentrácie CO2 v atmosfére Zeme klimatické zmeny ešte urýchli.

0 0
možnosti
JB

Ja si tiež myslím, že jar príde aj toho roku...;-)

3 0
možnosti