Česko podle ministra školství Ondřeje Lišky dosahuje ve srovnání s Evropou podprůměrných výsledků.

Česko podle ministra školství Ondřeje Lišky dosahuje ve srovnání s Evropou podprůměrných výsledků. | foto: Lukáš Bíba, MF DNES

Topolánkův kabinet odsouhlasil plán podpory internetu ve školách

  • 4
Vláda schválila plán na financování rozvoje informačních technologií ve školách v letech 2009 až 2013. Program má mimo jiné zajistit připojení k internetu, vybavení škol a vzdělávání učitelů. Úřad na to chce vynaložit přes tři miliardy korun.

Kromě zdrojů ze státního rozpočtu počítá ministerstvo s evropskými prostředky a spoluúčastí škol. O souhlasu vlády informoval média vicepremiér Jiří Čunek (KDU-ČSL).

Podle ministerstva je nutné udržet konkurenceschopnost studentů ve vzdělanosti v oblasti informačních technologií na evropské úrovni. Česko prý v současnosti dosahuje ve srovnání se zeměmi Evropské unie a Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) podprůměrných výsledků.

Plán je zaměřen na osm oblastí. Ministerstvo se chce spolupodílet na financování připojení škol k internetu. Počítá také se spoluúčastí škol. Další program bude zaměřen na podporu obnovy a rozvoje škol. - čtěte Ministr Liška chce dát tři miliardy na školní internet a počítače

V souvislosti s možností podávat více přihlášek na střední školy chce ministerstvo vytvořit informační systém o jejich stavu, přijetí, či nepřijetí žáka ke studiu a naplněnosti škol.

Odhady financování jsou zatím orientační. Ze státního rozpočtu by v následujících letech mělo plynout asi 600 milionů korun. Z unijní pokladny by školy měly získat zhruba 1,5 miliardy. Další miliardu budou muset školy a jejich zřizovatelé najít ve svém rozpočtu.

Dříve rozvoj informačních technologií ve školách financoval projekt Státní informační politika ve vzdělávání, který skončil v roce 2006. Jeho součástí byl problematický projekt Internet do škol, jehož prostřednictvím vzdělávací ústavy získaly zhruba 26 tisíc počítačů. Projekt kritizovali od počátku učitelé i opozice, slibované vybavení výpočetní technikou dostala jen část škol.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video