Tibetská vlajka v oknech Poslanecké sněmovny

Tibetská vlajka v oknech Poslanecké sněmovny | foto: Dan Materna, MF DNES

Tibetská vlajka v oknech Sněmovny rozlítila jejího předsedu Vlčka

  • 240
Zástupci Strany zelených v okně Parlamentu vyvěsili tibetskou vlajku. Připojili se tak k mezinárodnímu dni Vlajka pro Tibet, jehož záměrem je upozornit na porušování lidských práv v této asijské zemi. Předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček chce událost projednat zítra na zasedání vedení Sněmovny.
Zelení jsou velkými kritiky padesát osm let dlouhé čínské okupace Tibetu. Tibetská vlajka v oknech Poslanecké sněmovny zavlála poprvé v historii.

Tento čin ovšem nasupil předsedu Sněmovny Miloslava Vlčka (ČSSD). Zelení tím podle něj porušili určitá pravidla. Jaká, to Vlček nedokázal vyjmenovat. "Jsem nyní na Moravě," omlouval se v rozhovoru s iDNES.cz.

Omezil se pouze na neurčité vyjádření, že zelení vlajku nevyvěsili na oficiální stožáry. "Na budově jsou určité držáky na vlajky, a na těch nevisí. V okně nemá co dělat," řekl iDNES.cz.

Zelení ovšem serveru Aktuálně.cz v rozporu s Vlčkovým přesvědčením sdělili, že k vyvěšení vlajky mají právní oporu.

Miloslav Vlček zdůraznil, že nevydal žádný pokyn k jejímu odstranění, jak píší některá média. "Pouze jsem odpoledne požádal kancléře Sněmovny Petra Kynštetra, aby zabránil jejímu vyvěšení," řekl minimálně třikrát v telefonickém rozhovoru s iDNES.cz.

Incident chce sociálnědemokratický poslanec projednat zítra dopoledne na schůzi vedení Poslanecké sněmovny. Zelení jsou pro změnu na řádné schůzi poslanců a poslankyň připraveni navrhnout rezoluci na podporu dodržování lidských a občanských práv v Tibetu. "Věřím, že pro ni získáme dostatek hlasů," řekla předsedkyně této poslanecké frakce Kateřina Jacques ČTK.

Sociální demokracie se k ní však s největší pravděpodobností postaví zády, čínskou okupaci Tibetu totiž neuznává.

Svobodu Tibetu, volají zelení a téměř celý svět
Strana zelených se k akci Vlajka pro Tibet připojuje pravidelně. Vyvěšení praporu okupované země v oknech kanceláří svého klubu na Malostranském náměstí v Praze oznámili na svých webových stránkách. "Podpora dodržování lidských práv v Tibetu a dalších zemích je naší morální povinností," říká ministr životního prostředí Martin Bursík.

Kromě Sněmovny dnes tato vlajka zavlála i na budově ministerstva životního prostředí a školství, tedy na resortech, v jejichž čele stojí zelení ministři.

K akci Vlajka pro Tibet se oficiálně přihlásilo téměř tři sta padesát obcí a měst. Vzdávají tím hold odvaze tibetských povstalců, kteří se před čtyřiceti devíti lety neúspěšně pokusili pro svůj lid získat svobodu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video