Zima začíná dohánět, co ztratila teplou první částí listopadu.

Zima začíná dohánět, co ztratila teplou první částí listopadu. | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Teploty spadnou pod nulu, lyžaře potěší sníh a silnice sevře námraza

  • 18
Radostní běžkaři, sjezdaři i vlekaři, ale ustaraní silničáři a řidiči, taková je předpověď počasí na nejbližší dny. Sněžit bude více na Moravě, srážky se budou mísit s deštěm a mrznout. Co ve dne roztaje, stane se přes noc kluzkou pastí pro chodce i auta.

Příznivcům zimy udělá radost předpoklad meteorologů ČHMÚ, že zimní ráz počasí bude dlouhodobější.

"V týlu hluboké tlakové níže začal od severozápadu proudit do střední Evropy chladný vzduch. Na počátku příštího týdne začnou postupovat od jihozápadu do střední Evropy frontální vlny. Ty nám přinesou sněžení," sdělil meteorolog Jan Pavlík.

Pátek bude polojasný až oblačný, s -5 až -1 stupněm v noci a do +3 stupňů přes den. Na horách se teploty udrží pod bodem mrazu. Sněžit bude ojediněle, k večeru na jihu území bílé nadílky přibude.

V sobotu se slunko moc neukáže. Sněžit bude na většině území, teploty přes den dosáhnou -3 až +1 stupně. Od jihozápadu srážek postupně ubude.

V noci na neděli teploty klesnou k minus 6 stupňům, přes den bude nadále od jihozápadu ubývat srážek.

Až půjdete v pondělí do práce, počítejte s namrzajícími srážkami a nepospíchejte. Obléct se můžete stejně teple jako o víkendu.

Zimní ráz počasí podtrhne další týden. "Předpokládáme, že bude zataženo, občas sněžení, přechodně hlavně na Moravě i srážky smíšené a mrznoucí. Postupně oblačno, přechodně i polojasno a místy sněhové přeháňky," uvedl meteorolog Pavlík. Při malé oblačnosti mohou noční teploty klesnout až na -15 stupňů.

Předpověď počasí Aktuální předpověď počasí:
pocasi.idnes.cz
Předpověď počasí

JAK BUDE V ALPÁCH

Kdo se chystá vyrazit za zimními radovánkami do Alp, měl by počítat s pořádným mrazem. Ve třech tisících metrech bude přes den až -15, v neděli kolem -10. Teploty v údolích mohou při malé oblačnosti v noci spadnout až k -25 °C.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video