Dobrá na Šumavě, tyrolský dvorec

Dobrá na Šumavě, tyrolský dvorec | foto: Vít Štěpánekpro iDNES.cz

Takhle ano, takhle ne. Příručka ukazuje, jak mají vypadat domy na Šumavě

  • 39
Plánujete-li stavbu či rekonstrukci domu, penzionu nebo rekreační chalupy v jihočeské části Šumavy a nechcete mít problémy s úřady, měli byste postupovat podle brožury Jihočeského kraje. Ta upravuje pravidla pro to, jak má vypadat půdorys domu nebo jaká má být střecha.

Takzvanou architektonickou a urbanistickou rukověť si krajský úřad nechal zpracovat od odborníků z Českého vysokého učení technického v Praze. A stavebníci by se podle ní měli řídit.

"Pokud chtějí mít jistotu, že jejich stavba bude v souladu s pravidly, pak by se jí měli držet," říká ředitel krajského úřadu Luboš Průša.

Co dokument upravuje? Například, že by nová budova měla mít nejlépe obdélníkový půdorys (rozhodně ne čtverec) a maximálně jedno podlaží s podkrovím. Studie také radí, jakou (ne)dělat střechu či jak vyřešit vjezd do garáže. A při rekonstrukci vysvětlí, jakou použít omítku nebo materiál na okna.

Takto ano.

Takto ano.

Takhle ne.

Takhle ne.

V brožuře, kterou si mohou lidé prohlédnout na obecních úřadech v národním parku, jsou konkrétní příklady vyobrazené - jak špatné řešení, tak i správný postup.

Takto ano.

Takto ano.

Takhle ne.

Takhle ne.

Architekti takovou kuchařku pro stavebníky vítají. "Je dobře, že vznikl materiál, který je srozumitelný i pro laiky. Každý snadno pochopí, jak by dům na Šumavě měl vypadat. A to tu chybělo," říká architekt Jaroslav Pavlíček z Prahy, který navrhoval podobu dvou penzionů na Šumavě.

Takto ano.

Takto ano.

Takhle ne.

Takhle ne.

Někteří odborníci však namítají, že příručka je příliš laická. "To byl náš záměr. Z obrázků je každému, i tomu, kdo nikdy nestavěl, naprosto jasné, jak má vypadat sklon střech, jak má být dům vysoký i jaký materiál je vhodný. Vše vychází z historických dokumentů," popsal architekt Radek Boček z krajského úřadu v Českých Budějovicích.

Šumavští starostové většinou novou brožuru vítají. Ovšem jen ti jihočeští. Rukověť totiž řeší pouze jihočeskou část Šumavy, Západočeský kraj žádný podobný dokument nemá. Plzeňský kraj se k projektu nepřipojil kvůli nedostatku zaměstnanců na odboru rozvoje.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video