Tajná služba mírní strach z teroristů

  • 35
Bezpečnostní informační služba uklidňuje veřejnost před zprávami, podle nichž se do Česka chystají teroristé. "Neobsahují žádné konkrétní údaje, na které by bylo třeba bezprostředně reagovat a učinit mimořádná opatření," stojí ve vyjádření kontrarozvědky. BIS získala sdělení před týdnem, přistupuje k němu vážně a prověřuje ho.

Informace tajných služeb o dvou desítkách teroristů, kteří se v menších skupinách chystají do některých evropských zemí, zveřejnil jako první německý Bild.

České zpravodajské služby dostaly varování od spojenců minulý týden. Afghánští teroristé podle něj chystají útoky v Německu, Francii a Británii. Pohybovat by se mohli i na českém území.

BIS se ke sdělení vyjádřila až nyní. O možných hrozbách se přitom už několik dnů spekuluje v tisku. Kontrarozvědka upozorňuje, že zpráva neobsahuje informace o cílech, charakteru akce, načasování útoku či způsobu jeho provedení.

"Lze ji označit jako soubor nekonkrétních podnětů, jako obecné upozornění a varování, jakých služba dostává každý týden několik," stojí v prohlášení BIS.

Zpravodajská služba na druhou stranu ujišťuje, že ke všem informacím přistupuje s předpokladem, že jde o pravdivé, důvěryhodné varování a okamžitě je prověřuje.

Upozornění o chystaných útocích na objekty v nejrůznějších částech světa, letadla nebo lodě dostává velké množství.

Úterní Právo bez uvedení zdroje napsalo, že armáda preventivně zostřila ostrahu některých strategických objektů, včetně civilních, jako jsou elektrárny, přehrady a vodárny.

Krizový štáb zhodnotí aktuální situaci v pátek 7. února. Ministr vnitra Stanislav Gross řekl ČTK, že plánována opatření se nedotknou běžného života občanů. "Neočekávejte nějaká dramatická opatření typu vojáci v ulicích," uvedl Gross.

Bezpečnostní složky rizika nepodceňují
Podle informací MF DNES mohou teroristé Českou republiku využít jako tranzitní zemi před případnými útoky na západě Evropy.

První zprávy hovořily o tom, že by mohli na našem území i útočit. Zdroj z jedné rozvědky za nejpravděpodobnější způsob útoku označil destrukci mostů, obdobu autobusových útoků v Izraeli či použití chemických či biologických zbraní.

Riziko teroristického útoku bere vážně ředitel civilní rozvědky František Bublan: "To riziko je opravdu silnější než dřívější podobné zprávy." Zároveň zdůrazňuje, že není třeba propadat panice.

České rozvědky informace doplňují, konzultují nové poznatky se spojenci a předávají potřebné pokyny policii a armádě tak, aby mohly na hrozbu teroristického útoku reagovat.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video