Když je baví bojovat s Rathem, ať si pro mě za mě bojují, reagoval na aktivitu studentů hejtman.

Když je baví bojovat s Rathem, ať si pro mě za mě bojují, reagoval na aktivitu studentů hejtman. | foto: Michal Šula, MF DNES

Studenti sepsali petici a chtějí osvobodit kraj od Ratha

  • 101
Trojice vysokoškolských studentů založila občanské sdružení požadující odstoupení Davida Ratha z funkce středočeského hejtmana. Důvodem je jeho údajně arogantní a mocenský styl výkonu funkce. Sdružení má název Kraj bez Ratha, na jeho webu lze stáhnout petici za Rathovo odvolání.

Jeden ze zakladatelů sdružení Daniel Truxa uvedl, že důvodem pro vytvoření sdružení a sepsání petice je rostoucí arogance moci a rozšiřující se klientelismus mezi českými politiky. Sociální demokrat Rath je podle něj přímo zosobněním této skutečnosti. Sdružení chce mimo jiné upozorňovat středočeské zastupitele na to, že mají možnost Ratha z funkce odvolat.

"Ať si každý dělá, co považuje za správné. Když je baví bojovat s Rathem, ať si pro mě za mě bojují," reagoval Rath.

Způsob, jakým současný hejtman zastává svou funkci, ostře kritizuje i opoziční ODS, která se na červencovém jednání zastupitelstva pokusila Ratha svrhnout z funkce. Její návrh na hejtmanovo odvolání ale nenašel dostatečnou podporu krajských zastupitelů, o odvolání se nakonec vůbec nehlasovalo.

ODS tvrdí, že Rath začal své vládnutí personálními čistkami, brzdí investice a čerpání peněz EU, nerespektuje nařízení soudu týkající se regulačních poplatků a zhoršuje budování sociální sítě.

Rath kritiku odmítl a míní, že nepravosti se naopak děly v předchozím volebním období, kdy byl v čele kraje Petr Bendl z ODS. Vyčítá mu mimo jiné údajně zmanipulovaný prodej deseti menších nemocnic, zadlužení kraje u bank nebo pořádání akce Královský průvod, jež byla podle Ratha předražená.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video