František Straka zkusí štěstí v politice v barvách KDU-ČSL.

František Straka zkusí štěstí v politice v barvách KDU-ČSL. | foto: Michal Sváček, MF DNES

Straka: Zvládnu politiku i trénink

  • 78
Bývalý fotbalový reprezentant František Straka, dnes trenér německého druholigového Ahlenu, se rozhodl, že zkusí štěstí v politice v barvách KDU-ČSL. Lidovci mu nabídli post volebního lídra na Karlovarsku. I kdybych uspěl, chtěl bych dál trénovat, řekl v rozhovoru pro MF DNES.

Je pravda, že jste kývl na nabídku lidovců být příští rok lídrem ve volbách v Karlovarském kraji?
Ano, můžu to potvrdit.

Skončíte s trénováním?
V žádném případě. Proč bych měl končit? Kdybych se dostal do parlamentu, tak bych to musel zvažovat dál. Momentálně je ale pro mě kariéra fotbalového trenéra stále přednější.

Těžko můžete být zároveň poslancem v Česku a trenérem v Německu.
To je samozřejmě pravda. Ale trénovat bych mohl v Čechách, pak by se to dalo skloubit.

Jak chcete vést volební kampaň? Nebo si myslíte, že to není třeba, a spoléháte na to, že vás dobře znají i lidé, kteří nesledují fotbal?
O tom, jak by mohla vypadat kampaň, budu ještě hovořit s předsedou strany Kalouskem, až přijedu do České republiky. Určitě budeme hledat takovou cestu, která by byla ve volbách úspěšná. Když něco dělám, nechci být neúspěšný.

V jednom rozhovoru jste už dříve mluvil o tom, že v Německu volíte CDU/CSU, ale že v Česku je vám nejbližší ODS. Tak proč nyní kandidujete právě za KDU-ČSL?
Když byl v ODS pan Klaus, mělo to pro mě určitý náboj, ale teď je pan Klaus prezidentem. A mně je i v Německu blízká křesťanskodemokratická politika, proto jsem se tímto směrem vydal.

Ale ODS a KDU-ČSL jsou přece poměrně odlišné strany.
Myslím, že v tom takový rozdíl není.

Neodrazovala vás od vstupu do politiky manželka?
Diskutovali jsme o tom, jak to bude dál, to je pravda. Ale myslím, že až budoucnost ukáže, jakou cestou se vydám.

Máte už ohlasy od sparťanských fanoušků, u nichž jste velmi populární? Vyzvete je, aby jeli za vámi do Karlových Varů a volili vás?
To mě vůbec nenapadlo někoho vyzývat, aby tam jel proto, že tam je Straka. To si musí každý rozhodnout sám.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video