Diskuze

Seniorů za volantem rychle přibývá, nejstaršímu řidiči v Česku je 102 let

Na silnicích rychle přibývá šoférů v pokročilém věku. Každému šestému tuzemskému motoristovi už bylo alespoň 65 let. V provozu patří senioři k nejzranitelnějším, jsou častěji oběťmi než viníky nehod. Za volant jich bude usedat čím dál víc, stárnutí populace tak řeší i dopravní experti.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KV

Zajímalo by mne, jak by dopadla anketa pro policisty nas otázku: Jak starý byl nejstarší řidič, kterého jste na silnici při kontrole zastavil? ;-)

0 0
možnosti

J76o55s69e57f 91Š68v19e91c

24. 10. 2016 4:34

Senioři se rychle množej ;-D

0 2
možnosti
KV

Hele, vy všichni s čerstvým řidičákem - učili vás vůbec v autoškolách, že máte ZPOMALIT před tím, než dojedete k hlavní silnici? - Momentálně je příliš rychlý příjezd tím nejhorším a nejnebezpečnějším nešvarem, jakého se na ostatních účastnících dopouštíte! :-( ... (a to si pište, že zejména starším a zkušenějším řidičům tohle moc a moc vadí - oni totiž chtějí (na rozdíl od vás) PŘEŽÍT).

1 1
možnosti
RZ

Důchodci jen zdržují. To mě spíš lezou krkem ignoranti, co zcela úmyslně kašlou na zákony a záměrně páchají dopravní přestupky.

3 5
možnosti
AS

Jo, treba za driv zatoci volantem nez daji blinkr. Lepici a nedodrzeni odstupu. Ostatni mi ani nevadi. Kdo je pomaly tak toho predjedu. Hlavne musi jet rovne a neklickovat...

4 0
možnosti
Foto

Mně je teprve 78, za rok najezdím tak 18 tis. km. Pojišťovna mi dává rabat na 29 roků bez nehody, takže zaručeně víc nájezdu, než půl milionu km. Před 28 roky ještě pojišťovny žádný rabat nedávaly, takže dalšího půl miliónu nemohu prokázat.

Samozřejmě nejezdím krokem, za den najedu každé 3 týdny tůru Strakonice- Mnichov a zpět, ca. 600 km na obrátku- ráno tam, večer zpátky.

Kde je třeba se plně soustředit- kde jsou děti, zvířata, chodci na silnici, cyklisté, v noci u lesa bývají zvířata. V ČR mi hodně vadí zbrklíci, kteří při 90 km/h předjíždí v zatáčce, kam nevidí, nebo na křižovatkách.

Brýle zatím žádné nepotřebuji, ale sluch mám od narození poškozený- s tím si ale mnoho lidí poradí, sledují provoz jinak. Výstražné houkání je stejně zakázané.

V příbuzenstvu mám však případ, že v 80 se objevil šedý zákal- bez operace není řízení možné. To je pak tragedie a motivace, s lékařem spolupracovat.

7 0
možnosti
PM

P43e34t64r 63M24i34c48h51a10l

23. 10. 2016 12:03

To je to, co jsem psal níže. Nejde o věk, ale o fyzický, duševní a zdravotní stav.

4 0
možnosti
MK

Všichni se tu predhanite v osočování penzistů, ženských. Tak se vas zeptám - je tu někdo, kdo neměl nikdy žádnou nehodu? Tak do toho, pánové !

2 0
možnosti
Foto

Do mně najela před několika roky na křižovatce ve Strakonicích na červenou asi 40- letá dáma v Escortu, telefonovala a červené si nevšimla. Stál jsem na křižovatce se svojí Suzuki, rád jezdím na motorce. Měl jsem jenom naraženou kyčli a asi natrženou šlachu, přešlo to až po 3 letech, bez lékaře. Po té nehodě jsem však uznal, že motocykl v ČR je nebezpečný, věnoval jsem tu motorku švakrovi v Německu.

5 0
možnosti
GH

Nevidím nějaký zásadní rozdíl mezi řízením auta průměrným seniorem a průměrnou ženou... A i kdyby obě varianty neznamenaly na silnici větší riziko, stejně si na hlavní budu dávat pozor kvůli vozům IZS.;-)

2 0
možnosti
PB

P96e63t57r 48B27á98č15a

23. 10. 2016 10:40

On tam vetsinou ani zadny moc velky rozdil neni :-)

1 0
možnosti
MK

Nedávno se psalo, že mladí lékaři nechtějí ordinovat někde v Horní Dolní, takže tam ordinuji stari lekari. Jejich okruh je mnohakilometrovy, dojizdeji do vzdálených obcí treba jednou týdně. Až temto 70tnikum a výše seberete papíry, kdo za vámi bude jezdit?

5 1
možnosti
PM

P48e82t33r 31M70i19c11h90a85l

23. 10. 2016 9:17

Vůbec to není o věku. Znal jsem osmdesátníka, který jezdil denně, každý rok projel půl Evropy a najel desítky tisíc km ročně. Bez nehod. A pak jsou lidi už kolem šedesátky, kterým bych nesvěřil ani rikšu. Tam to musí vzít poctivě doktor. Ten si musí uvědomit, že pokud ten člověk skoro nevidí a je hluchý jako pařez, tak už prostě na silnici za volant nepatří. Bohužel odpovědnost doktorů v tomto žádná není. Například před pár lety jak důchodce (78) srazil dvě děti na přechodu a vláčel je ještě pár desítek metrů, protože vůbec nevěděl, že někoho srazil. Zastavil, až na něj mávali lidi a hrozně se divil. V takovém případě bych trerstal i doktora, který mu to razítko dal.

7 0
možnosti
JH

J82a95n 58H83r14u33z66a

23. 10. 2016 13:11

Doktor není vševěd. Pokud mu udělá zrakové testy a nemá žádný záznam o nějaké, třeba nervové chorobě, nemůže tušit jak na tom je. Každý by měl mít odpovědnost za své konání. Já jsem dobrovolně lékařce řekl, aby mě vyškrtla nákladní auta a motocykly. Snažím se nejezdit mimo město za tmy, když zrak už není jako za mlada, ale zatím nedělám chyby a tak jsem rád, že jsem mobilní. Ten stařík, co v Ostravě na přechodu přejel dvě děti je pro mne stále výstrahou. To nechci způsobit a rozhodně včas přestanu jezdit. Určitě bych se nevymlouval na svoji doktorku. Sám musím vědět, kdy je třeba říct dost i když mě může napovědět. Zná mě velmi dlouho.

1 0
možnosti
SS

Je hezke, jak se tu mnozi trefuji do senioru, ale zatim se do mne trefil jeden mladik, jedna slecna a jedna pani do 40 let. To odrene auto z parkoviste pouze tusim, jelikoz jsem videl jednoho suverena tak kolem 40 jak kolem meho auta maturoval pri parkovani a mel velmi podobnou barvu auta, ktera se mi nasledne objevila na blatniku. Bohuzel jsem si toho vsiml az kdyz pan odjel.

8 1
možnosti