Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Běla Fialová, iDNES.cz

Stamiliony z dálnic mířily přes podnikatele Neužila na Kypr

  • 185
Mužem, který podle policie uplácel bývalé manažery Ředitelství silnic a dálnic, je podnikatel Jiří Neužil. Jméno čtvrtého obviněného v kauze nevýhodného pronájmu pozemků u dálnic zjistily Hospodářské noviny. Stát přišel kvůli podvodným smlouvám o stamiliony.

Podnikatel Jiří Neužil je předsedou společnosti Monstera International. Právě přes tuto společnost bez kanceláře a telefonu odtékaly podle deníku stamiliony ze zmanipulovaných pronájmů pozemků u dálnic.

Vlastník firmy není znám, společnost má akcie na majitele. Podle Hospodářských novin vedou stopy na Kypr, který zaručuje investorům anonymitu.

Mimo Neužila byli obviněni tři lidé z bývalého vedení Ředitelství silnic a dálnic. Jedná se o bývalého ředitele Petra Laušmana, manažera Michala Halu a podnikového právníka Roberta Wolfa. Podle detektivů zmanipulovaným pronájmem odpočívadel u dálnic D5 a D47 způsobili škodu 264 milionů korun. (více zde)

Manažeři ŘSD za to dostali milionové úplatky a Laušman i byt v Harrachově. List píše, že je ve stejném domě, kde vlastní byt i Neužilova dcera. Neužila a Laušmana před Vánoci dopadli policisté, když podepisovali směnky na 15 milionů - podle detektivů šlo o úplatek za pronájem dálničních odpočívadel.

Ministerstvo dopravy navíc v pondělí zveřejnilo další podivné smlouvy podepsané bývalým vedením na ŘSD. Týkají se podezřelých převodů pozemků v pražské Ruzyni. (více zde


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video